Az ideális súlyzókészlet

Kézi súlyzókból, rudakból számtalan különféle típus létezik és néha egészen meglepő súlyzókészletekkel lehet találkozni a régi típusú edzőtermekben, vagy konditermeknek kialakított garázsokban, pincékben.

Súlyzó
Kép forrása: Pixabay.com

Milyen súlyzókat szerezzünk be saját edzőtermünk berendezéséhez?


Kezdjük a súlyzórúddal! Ha nem kifejezetten fekvenyomó rudat akarunk vásárolni, akkor olyan 30 mm átmérőjű, egy darabból álló rudat válasszunk, amelynek a vége csavaros kialakítású, tehát amin csavarmenetes bilinccsel rögzíthetjük a súlyzótárcsákat. Ezek a rudak 150 cm-es hossztól 220-as kivitelig készülnek, otthoni edzés céljaira a legrövidebb is tökéletesen megfelel, súlya jellemzően 8 kg. Szabad súlyokkal végzett gyakorlatokhoz a legtöbbünknek elegendő ezt a rudat 40-50 kg-ig terhelni, ehhez szükségünk lesz két darab 10 kg-os, két darab 5 kg-os és két darab 2,5 kg-os súlyzótárcsára, ami a rúddal együtt 43 kg-ot jelent.

A kézisúlyzóból szintén válasszuk a 30 mm-es, csavarbilincses kialakítású rudakat. Ebből kettőre lesz szükségünk, ezek súlya üresen jellemzően 2 kg. 2,5 kg-os tárcsákkal szokás őket alapesetben felszerelni, így egy szimmetrikusan összeszerelt súlyzó tömege lehet 7, 13, 18 vagy 23 kg. Utóbbi esetben akkor, ha a rúd mindkét oldalára négy darab 2,5 kg-os tárcsát helyezünk. Mivel ezek meglehetősen nagy ugrások, ezért általános gyakorlat, hogy a rudat aszimmetrikusan állítják össze, 7 és 13 kg között 9,5 kg-os súlyt elérve. A 2,5 kg-os tárcsákkal szinte egyenértékűek a 2 kg-osak, ezekből is érdemes beszerezni legalább kettő darabot. Szintén elegendő 2-2 darab a 1,5 kg-os, az 1 kg-os és a 0,5 kg-os tárcsákból is. Amennyiben extra terhelést szeretnénk a kézisúlyzóinkkal elérni, úgy beszerezhetünk még két 5 kg-os tárcsát, amit a súlyzórúdon is jól használhatunk. Az ideális otthoni súlyzókészlet tehát egy csavarbilincses súlyzórúdból, két csavarbilincses kézi súlyzóból, valamint a következő súlyzótárcsákból áll: 2 db 10 kg-os, 4 db 5 kg-os, 12 db 2,5 kg-os, 4 db 2 kg-os, 2 db 1,5 kg-os, 2 db 1 kg-os és 2 db 0,5 kg-os. Ezekkel minden súlyzós alapgyakorlat elvégezhető.


Számtalan lehetőség

Ha van egy jó súlyzókészletünk, szinte minden izmunkat meg tudjuk edzeni és szinte minden edzéstípust kivitelezhetünk.A súlyok emelgetése nem csupán a karokra hat. A teljesen kezdőkön kívül mindenki tudja, hogy a súlyok különböző testtartásban való emelgetése, kitartása különböző izomcsoportokat dolgoztat meg. így a vádli edzéséhez is hozzájárulhat a súlyzókészlet. Hogyan? Úgy, hogy a vádlizáshoz súlyokkal a kezükben végezzük, így az izmoknak nagyobb súlyt kell megmozgatni, tehát jobban fejlődnek. A comb és farizmok is megedzhetők súlyzók segítségével. Az egyik közismert és roppant hatásos módszer a fenék edzésére, a mélyből emelés. Ehhez az egykezes súlyzóra pakoljuk fel az edzettségi szintünknek megfelelő mennyiségű súlyt, majd fogjuk meg mindkét kezünkkel, álljunk vállszélességnél nagyobb terpeszbe és engedjük le a súlyt, majd pedig egyenesedjünk ki és húzzuk fel. Nagyon fontos, a hogy a fenék, a csípő legyen behúzva, nem szabad pucsítani gyakorlat közben, a hát maradjon egyenes.

Szintén nagyon jó módszer
, ha elővesszük súlyzókészletünkből a kétkezes darabot. Itt a nagy súlyzórúdra pakoljuk fel a megfelelő súlyt, majd tegyük le elénk a talajra és álljunk vállszélességű terpeszben. Hajoljunk le a súlyzóért, majd pedig húzzuk fel a törzsünk kiegyenesítésével. Ebben a gyakorlatban a kar izmai például alig dolgoznak. Ugyanezt érdemes zárt lábban is gyakorolni, mivel így a farizomzat más részére van hatással.

A súlyzókkal a mell, mély hát és váll és karizmokat is megdolgoztathatjuk, kivétel nélkül mindre megvannak a megfelelő gyakorlatok,a miket már szinte mindenki ismer. A legismertebb gyakorlat egykezes súlyzóra a bicepzesét, minden filmben, a képek nagytöbbségén is ez szerepel.

Legyünk óvatosak!

A megfelelő súlyzókészlet olyan súlytárcsákat tartalmaz, amikkel precízen, kis lépésekben lehet felfelé haladni. Nagyon fontos a fejlődés szempontjából, hogy apró lépésekben haladjunk és jól alapozzuk meg a következő plusz fél kiló használatát. Ha így haladunk, az eredmények biztos lábon nyugszanak, a fejlődés hosszú távú és tartós, valamint így a legkisebb a sérülés veszélye. Sajnos nagyon sokan azonnali eredményeket akarnak és nem törődve azzal, hogy nem tesz jót sem az izmaiknak, sem az ízületeinken, akkora súllyal dolgoznak, amit csak elbírnak. Természetesen egy idő után ez már megengedhető, de a kezdők számára tilos. Először hozzá kell erősödnie az ínnak és ízületeknek az izomhoz, mert ha még az izom bírja is az extrém nagy megterhelést a többi rész nem biztos.
Akár testépítéssel, akár más erőnövelő sporttal foglalkozunk, még ha csak hobbiszinten is, jó, ha birtokunkban van egy használható súlyzókészlet, mely egy életen át jó szolgálatot tehet az otthoni edzések során.

Neked van otthon súlyzókészleted? Ha igen, oszd meg tippjeidet velünk kommentben!


i