Diéták nyomvesztőjében - górcső alatt a növényi étrend

2020-11-20 20:43
2020-11-20 20:45
FittSport
Diéták nyomvesztőjében - górcső alatt a növényi étrend

Paleo, keto, vega, vegán, alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú, autoimmun, GAPS, FODMAP, gluténmentes, tejmentes, atkins és még sorolhatnánk mennyi különböző diéta irányzatról olvashatsz, s találkozhatsz velük lépten-nyomon. Persze mindenki a sajátjára esküszik, sokan még a becsmérlésig is süllyednek, pedig ha egészséges életmódról van szó, sok utat választhatunk. Nincsen közöttük jó vagy rossz - csak nem mindegy, a mi szervezetünknek melyik lesz a legmegfelelőbb.

Sorozatunkban igyekszünk párat górcső alá venni és ismertetni - de nem célunk vele sem az igazságtétel, sem kihozni egyiket vagy másikat győztesként. Hiszen ahány test, annyi bélflóra! A legtöbbet akkor tehetsz magadért, ha oda figyelsz tested jelzéseire és aszerint választasz életmódot.

Nézzük mi szól a teljes növényi étrend mellett!

- Rostot tartalmaz, ami nem csak, mint ballaszt anyag elengedhetetlen az egészséges bélrendszer szempontjából. A vastagbélben található baktériumok egy része, ugyanis ezekből a rostokból zsírsavakat készít, amik a bél nyálkahártyája sejtjeinek táplálásához, illetve más baktériumok számára a megfelelő miliő kialakításához járulnak hozzá. Továbbá a rost lassítja a cukrok felszívódását, megköt bizonyos anyagokat, vannak olyan rostok, melyek megduzzadnak és a bélnyálkahártyán, mint bevonó anyagként működnek.

- Csökkenti a széklet ph-ját, a daganatok rizikóját. Bizonyos baktériumok az állati eredetű táplálékra rátelepednek, ezzel nagyon eltolják a széklet sav-bázis egyensúlyát, ami hajlamossá teszi a daganat kialakulására a szervezetet.

- Gyakran használják kardiovaszkuláris, gyulladásos, emésztőrendszeri, degeneratív betegségek megelőzésére.

- Tartalmazza az összes szükséges vitamint, ásványi- és tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége van, mint például vízben oldódó vitamin, többszörösen telítetlen omega zsírsavak.

Hogyan térhetsz át növényi alapú étkezésre?

1, Legyen meg a miérted!

Miért szeretnél áttérni erre az étrendre?

Számít az ökológiai lábnyomod? Az egészségügyi állapotod kötelez rá? Nem kívánod a húst? Vagy csak sajnálod az állatokat?

Nagyon sok blogon, történetben olvasni azt, hogy sokan mennyivel jobban érzik magukat, mennyivel fittebbek, egészségesebbek mióta növényi étrenden élnek. Mikor elkezdesz kicsit jobban utána járni, belemélyülni a témába, látni fogod, hogy teljesen más, mint a pár hétig folytatott alacsony szénhidrát tartalmú diéták, ahol óhatatlanul megcsúszik az ember, és becsúszik vagy egy kis csoki vagy egy kis tészta, és már útban is vagy visszafelé a régi életmód felé. De ha megvan a miérted, a belső kis hang nem fogja Neked megengedni ezeket a kis csúszásokat, hogy "hupsz, most legurult egy rántott husi, mindegy is".

2, Tájékozódj, miből tudod fedezni a napi szükséges tápanyagokat, fehérjét, szénhidrátot, zsírt.

Ehhez kérheted szakember segítségét, vagy készíthetsz magadnak egy listát, ami tartalmazza, hogy miből tudod fedezni az említett makró tápanyagokat. Hiszen attól, hogy valaki nem eszik egyáltalán állati eredetű termékeket, még nem biztos, hogy egészségesen táplálkozik, hiszen a sült krumpli, a csoki, a cukros üdítő sem tartalmaz állati eredetű anyagokat. Így emiatt az a tévképzet se legyen meg hogy automatán egyből fogyni fog az, aki áttér a növényi étrendre. A megfelelő fehérje bevitelt gyakran említik kritikus pontként, de mára egyre több tanulmány arra utal, hogy a növényi fehérjék is ugyanolyan jól hasznosulnak, mint állati eredetű társaik.

3, Fokozatosság elve

Érdemes úgy hozzáállni, mint mikor elhatározod, hogy eljársz edzeni. Nem mindennap mész edzésre, mert akkor hamar kiégsz. Így indíthatod úgyis, hogy 1 hétre beiktatsz 4 napot, amikor csak növényi alapú ételeket fogyasztasz, majd ezt próbálod kitolni. Vagy kezdheted úgyis, hogy elhagyod a húst, tehát a tej, tojás, hal még megmarad. Ha esetleg alapból érzékeny vagy a tejre, vagy a tojásra, akkor már igen csak kis ugrás választ el a növényi étrendtől.

Ami fontos: ne a negatív oldalról közelítsd meg a dolgot, hogy mi mindenről kell lemondanod, hanem éppen ellenkezőleg! Nézd meg mennyi mindent ehetsz - biztos vagyok benne, hogy a gasztronómia világa kicsit kitágul majd. Szerencsére rengeteg - és egyre több - receptötletet találsz az interneten.

4, Csak óvatosan a készételekkel!

Rengeteg vegán készétel van a boltokban, észrevették ugyanis, hogy egyre nagyobb igény van rá. De nagyon sokszor ezek mögött több a marketingérték, mint a valódi tápérték. Sok esetben adalékanyagot, ízfokozót tartalmaznak és nem mellesleg elég drágák is. Ízre próbálják leutánozni az eredeti húsból készült ételeket, de erre nincs szükéged - be kell látnod, hogy nem csak az étrended, de az ízvilágod is változni fog.

5, Fontos, hogy tervezz!

Tervezd meg, mit fogsz főzni a következő héten, mire van szükséged hozzá. Ezzel sok időt és némi „mit egyek ma” címszavú idegbajt is megspórolsz.

6, A környezeted is hozzá kell szoktatni.

Kérdéseket kell megválaszolnod, furán néznek rád stb. erre fel kell készülnöd. Higgadtan válaszold meg, nem kell másokat meggyőznöd, miért csinálod.

Akárhogy is döntesz, azzal, hogy megemeled a zöldségek, gyümölcsök bevitelét, tuti nem lőhetsz mellé. Ha csak valamilyen kórképed ezt nem tiltja, kipróbálhatod milyen egy-egy tiszta növényi alapú napot tartani. Teszteld, te mitől érzed igazán jól magad!

 

 

 

 

i