Edzés pilates karikával

2021-05-13 21:12
2021-05-13 21:15
FittSport
Edzés pilates karikával

Prok és kontrák valamint gyakorlati tippek pilates-karikához

A következőkben szeretnénk neked bemutatni a pilatest - mint mozgásformát -, a jótékony hatásait, illetve, hogy mire fontos figyelni a sérülésmentes állapot fenntartása érdekében. Ezen kívül sorra vesszük a pilates-karika előnyeit és hátrányait, hogy tiszta képed legyen arról, hogy jó választás-e számodra ez a kiegészítő vagy sem. Végezetül 2 pilates gyakorlatot is bemutatunk, ahol kiválóan használható a pilates-karika. Akkor kezdjünk is neki!

 

A pilates karika használatához szeretnénk olvasóinknak hasznos elméleti és gyakorlati tippekkel szolgálni.

Pilates, az örökzöld mozgásforma

A pilates egy régóta közkedvelt és nagyon hatékony edzéstípus, amely ismét virágkorát éli. Teszi mindezt annak ellenére, hogy egyre-másra jelennek meg az újabbnál-újabb, esetenként egymásnak ellentmondó vagy több különböző alap edzéstípusból összerakott, úgynevezett hibrid edzések.

Nézzük a pilates főbb erősségeit:

  • tartásjavító
  • erősítő
  • formáló
  • és mindemellett még fogyasztó hatású is

A pilates gyakorlatoknál a helyes légzés és tartás van fókuszban, így foglalkozunk egyszerre a testtel és a tudattal (body&mind mozgásforma). A pilates gyakorlói megismerik saját testüket, tudják kontrollálni az izmaik mozgását, így biztosítva a gyakorlatok pontos kivitelezését. A helyes légzés elsajátítása pedig nagyban segít a bennünk lévő stressz, feszültség csökkentésében.

A gyakorlatok elsajátítása leginkább akarat és türelem kérdése. Abszolút nem bonyolult mozgásformákra kell gondolni, ez ne tántorítson el a pilates kipróbálásától.
Ami a költségeket illeti: egyszóval - minimálisak.
Számszerűsítve: napi jegy - jellemzően 1.500 és 2.200 Ft között
havi bérlet - már 9.990 Ft/10 alkalom azaz 990Ft/nap

Fontos említést tenni a videómegosztó oldalak adta lehetőségről, egyedül is nekiláthatunk, bár van néhány gyakorlat, amit nem szabad rosszul kivitelezni, mert több kárt okoz, mint amennyi haszna lenne. Általánosan elmondható - minden sportra - , hogy érdemes az fittness termek ingyenes kipróbálási lehetőségével élni, belekóstolni edzői irányítás alatt /helyes gyakorlat kivitelezés!!/ és elsajátítani az alap gyakorlatokat. S utána akár otthon is folytathatjuk a gyakorlást.

Az öltözéket sem kell túlkomplikálni, egy kényelmes, elasztikus nadrág és egy testhez álló, de szintén kényelmes felsőre van szükség és semmi másra. Eszközként jó, ha van fitnesz matrac és mondjuk egy pilates karika, esetleg egy fitnesz labda. ha ezeket beszereztük, akkor a későbbiekben nem szükséges másra költeni, pompás, hatékony és fejlődésben gazdag pilates órákat tornázhatunk végig.

Pilates-karika - előnyök és hátrányok

A pilates karika egy nagyon hasznos eszköz a fent említettek közül. Számos gyakorlat épül rá, mely olyan helyeken erősít és fromál, ahol nagyon fontos, de persze elsődlegesen az egészséget kell nézni. Rendkívül hatékonyan erősíti azokat az izmokat, melyek például a sérveket segítenek kiküszöbölni. A pilates karika, a Tunturi kiegészítők között is megtalálható , egyszerű eszköz, de fontos mennyire jó minőségű.

A Tunturi pilates karika üvegszálas, strapabíró, erős, de rugalmas anyagból készült, kényelmes szivacs fogantyúkkal látták el, és az egész eszköz nagyon esztétikus kivitelezésű. Lehet használni egyedül otthon, mert az erre épülő gyakorlatok nem bonyolultak, de a csoportos órák kiemelt eszközévé is előléphet.

Pilates karika gyakorlatok

Néhány igazán egyszerű gyakorlatban játszhat főszerepet, mint például a belsőcomb vagy a mellizom erősítése, de a hasizom erősítő gyakorlatoknál is imádni fogod.

Íme néhány példa:

  • Álljunk vállszélességű terpeszben, a hát egyenes, a fej előre néz, has behúzva, fenék szintén. A pilates karikát fogjuk a kezünkbe és a talajjal práhuzamosan nyújtsuk ki a karjainkat. Apró mozdulatokkal próbáljuk meg összenyomni a karikát, egymás felé közelítve a fogantyúkat. Ismételjük ötször, tizenöt ismétléssel szettenként - rövidke pihenőkkel. A mellizom erősítésére kiválóan alkalmas gyakorlatról van szó, melyet akár ülve vagy hátunkon fekve is végezhetünk.
  • Feküdjünk a hátunkra, lehetőleg egy fitnesz szőnyegen, nyújtsuk ki a lábainkat, tegyük közé a pilates karikát, majd középmagasra emelve, pont mint az előző gyakorlatnál, közelítsük egymás felé a fogantyúkat. Ezzel a gyakorlattal a belső combizmok és a hasizom erősödik, de mellékesen a teljes comb és minimális mértékben a farizmok is. A lábtartás magasságától függően dolgozik a hasizom. 
A legjobb ajánlataink

i