Miért nem működik a diéta?

Amikor úgy érezzük, hogy jó volna megszabadulni néhány felesleges kilótól, az első dolgunk megnézni az interneten a különféle, 100%-os hatékonyságot ígérő diétákat, és azonnal letöltünk minden olyan alkalmazást a telefonunkra, amely már néhány napon belül látványos eredményeket ígér. Ezekkel azonban többnyire csak azt érjük el, hogy már az első néhány napban elveszítjük a motivációnkat és a lelkesedésünket, majd szépen visszatérünk a régi, már megszokott életmódunkhoz, mivel a csoda mégsem történt meg két napon belül. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fogyás mindenkinél más tempóban zajlik, de minden esetben rendkívül sok türelmet és önkontrollt igényel. Ahhoz, hogy minél hamarabb látványos eredményt produkálj, tisztában kell lenned azokkal a buktatókkal, amelyek miatt a legtöbben már félúton visszafordulnak.

Miért nem működik a diéta

Nem a diéta a hibás, hanem a rosszul kiválasztott cél

A tartós siker és a kitartásunk érdekében még az elején fontos tisztázni önmagunkkal, hogy miért is akarunk diétázni. Mivel az elhízás csak tünet, ezért, ha a célunk csupán annyi, hogy meg legyünk elégedve magunkkal a tükörben, gyorsan vissza fogunk hízni. Lebegjen folyamatosan a szemünk előtt egy egészségesebb életmód lehetősége, amelynek következménye a tartós fogyás – ezáltal nem a tünetet fogjuk kezelni, hanem magát a problémát orvosoljuk. A lényeg, hogy a diétával ne csupán a fogyás legyen a célunk, hanem az is, hogy megváltozzon az életminőségünk és később se hízzunk vissza.

A koplalás sosem megoldás!

Ha nem eszünk eleget, akkor azokat a tápanyagokat is megvonjuk magunktól, amelyekre még a fogyókúra időszaka alatt is nagy szükségünk van, és csak megnöveljük a jojó effektus kialakulásának kockázatát. Hiába vagyunk azonban elszántak, és tartunk ki sziklaszilárdan kezdeti céljaink mellett, sajnos egy idő után önkéntelenül is bekapcsol a szervezet riasztója, amelyet egyre erősödő éhségérzet formájában fogunk megtapasztalni.

 

Miért nem működik a diéta, koplalás

 

Testünk egy önsanyargató diéta hatására ugyanis sokkal inkább megköveteli magának az ételt, amelynek következtében még a legelszántabbak is könnyen elcsábulhatnak, és visszatérnek korábbi étrendjükhöz. Innentől pedig nincs megállás és a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy eltúlzott diétát követően nem csak hogy visszatérünk a régi táplálkozási szokásainkhoz, de akár még többet is eszünk mint azelőtt.

Fogyassz elegendő fehérjét

Ahhoz, hogy a fogyókúránk során ne veszítsünk az izmaink mennyiségéből, elengedhetetlen kellő mennyiségű fehérje fogyasztása.

Ez a rendkívül fontos tápanyag megtalálható:

 • a tojásban,

 • a különféle szárnyasok húsaiban – mint a csirkemell vagy a pulykamell,

 • a halfélékben – például a lazacban vagy a tonhalban,

 • a marhahúsban,

 • a sajtokban,

 • a hüvelyesekben – például a borsóban vagy a babban,

 • az olajos magvakban - például a dióban, a mandulában vagy a kesudióban,

 • vagy a túróban.

 

Az alapanyagok helyes megválasztásakor ügyeljünk a megfelelő fehérjebevitelre is.

 

 

Érdemes minden edzés után azzal kezdeni, az elvesztett vízmennyiség pótlása mellett, hogy:

 • készítünk egy fehérjeturmixot,

 • igyekszünk minél több szárnyas- vagy halhúst fogyasztani,

 • vagy olajos magvakat rágcsálunk nasi helyett.

A rendszeres edzés és a megfelelő fehérjefogyasztás következtében hatékonyan tudjuk növelni az izomtömeget, ezáltal pedig néhány hónap múlva nem csak lapos hassal, hanem tónusos testtel is büszkélkedhetünk majd.

 

Miért nem működik a diéta, hasi zsír

 

A diéta alapszabálya: sose maradj kalóriadeficitben!

Az ember nem tudja hasraütésszerűen meghatározni, mennyi is az a kalóriamennyiség, amit ha egy nap alatt elfogyaszt, azzal még nem fog ártani a fogyókúrának. Ha pontosan szeretnéd tudni, hogy miből mennyit fogyaszthatsz el nyugodt szívvel, szükséged lesz egy kalóriaszámláló alkalmazásra, aminek a segítségével naplószerűen vezetheted, miből mennyit ettél.

Mozogj eleget!

Meglehet, hogy a fogyás sikerének nagy részét az elfogyasztott étel mennyisége és minősége adja, azonban nem szabad szó nélkül elmennünk amellett sem, hogy a kívánt hatást sokkal nehezebb elérni úgy, ha nem sportolunk vagy mozgunk eleget és pusztán csak az étrendünk megváltoztatásától várjuk az pozitív hatást.

Érdemes tudni, hogy, ugyan a fogyáshoz a tartós kalóriadeficit fog minket hozzásegíteni, ám:

 • Némi sporttal, lényegesen hatékonyabbá fog válni a fogyása, és hamarabb elérjük az álomalakunkat,
 • Egy otthoni futópad vagy elliptikus tréner nagy segítségünkre lehet,
 • hiszen így az otthoni edzések révén az időbeosztásunkat sem kell nagy mértékben megváltoztatni.

 

i