Minden téren feszegetnéd a határaidat? Mutatjuk melyik sportágat válaszd (és miért)!

Talán nem is gondolnád, de az olimpiai sportágak közül is az evezést tartják az egyik legösszetettebb fizikumot igénylő versenyszámnak. Tetőtől talpig brutálisan megmozgat, nem csak a nagy felületes izomzatok, hanem az egészen apró mélyizmok, törzsstabilizálók is őrült munkára vannak kényszerítve.

A határaid feszegetése a kulcsa a fejlődésnek a hatékonyabb edzésterv összeállításának.

Evezős körökben gyakran hangoztatják, az evezés sport, a többi csak játék!

Egyszerre követel erőt, gyors erőt, erő állóképességet és mindezek tetejében aerob kapacitást. A csapásszámok ideje és a csapások hossza együtt határozzák meg az optimális formulát, éppen ezért gyakran mondják, hogy az ideális evezős legyen minél magasabb, így hosszabb karcsapásokra lesz képes, ha viszont nem nőtt magasra, muszáj minél szélesebbnek lennie!

A határok feszegetése része az evezős edzéseknek

A versenyzők az evezéseken túl számos más edzésfajtával trenírozzák a testüket

 1. Mint például, a futás vagy kerékpározás (60-100 km tekerés),
 2. konditermi súlyemelő edzések,
 3. speciális prevenciós tréningek.
 4. A tél folyamán főként állóképességi edzést folytatnak,
 5. mindamellett nem csak a kilométereket, hanem kilókat is gyűjtik a konditeremben, így nyárra jelentős erővel bírnak.

A dinamométert általában két okból használnak:

 • vagy a teljesítményt mérik vele, vagy rehabilitációban a sérüléseket felügyelik.
 • Az evezősöknél fontos szerepe van az erőn túl a két oldal szimmetriájának mérésében is.

Egy átlagos evezős erejének közel 50%-a a lábainak izomerejéből ered

Tesztelték az átlagos forgási erőt és nyomatékot, valamint a relatív erőt a domináns és nem domináns oldalon a combhajlítókon és a combfeszítőkön.

 • Annak érdekében, hogy a csónakját a lehető leghatékonyabban tudja hajtani, az egypáros evezősöknek képesnek kell lenniük hatalmas mennyiségű nyomaték generálására a lábaikon keresztül, mind a hajlítás, mind a nyújtás fázisában, ráadásul mind a két lábban egyformán.
 • A csúcsnyomaték egy profi evezősnél messze a legmagasabb (400 N-m), szemben egy profi NFL (305 N-m), NBA (290 N-m) vagy futballjátékoséval (250 N-m), valamint náluk a két láb majdnem egyforma erejű (150,6 N-m a dominánsé és 145,3 a „gyengébb” oldalé) 103,6%-os rációt mutat, ami gyönyörű szimmetriát és hatalmas izomerőt jelent.

A magaslati edzéseket, már lassan 50 éve, az elit atléták előszeretettel alkalmazzák

Ennek oka, hogy csökkentett oxigénszinttel edzhessenek, így mikor visszatérnek közel a tengerszinthez, nagyobb aerob teljesítményre lesznek képesek - így ez nem maradhat ki az evezősök felkészítéséből sem.

 • A tüdőkapacitás mérése szintén kihagyhatatlan, hiszen ez az aerobkapacitás alappillére.
 • Nagy atlétáknak nagy tüdővel kell rendelkezniük.
 • Az evezősöknek pedig bírniuk kell az intenzív aerob és anearob munkát, tehát az erős tüdő nélkülözhetetlen.
 • Az erőltetett légzési térfogat - az a levegőmennyiség, amelyet maximális kilégzési, erőltetve ki tudsz fújni a tüdődből teljes belégzést követően - vizsgálata során az olimpikon evezősé volt a legmagasabb 6,4 literrel, szemben az úszóéval 5,9 l és futbalistáéval 5,2 l.

A VO2 max vagy aerob kapacitás, amit gyakran állóképességnek nevezünk, abszolút alapvető az evezősök teljesítményében:

Nem meglepő, hogy az evezősök produkálták a valaha mért legnagyobb VO2 max-ot az elit atléták közül.

 • A teszt során, ahogy múlnak a percek, a sportolónak úgy kell növelnie a leadott teljesítményét, ahogy a csapások száma növekszik, a szívverésük is gyorsul, ezzel együtt a laktát szint is elkezd emelkedni az izomban, ami a laktátküszöb elérésekor fájdalmasan égeti azt.
 • Az evezés a testet olyan fizikai kimerültségi területekre viszi, amelyekre kevés más sport képes, és amely egyenlő mértékben igényli a legnagyobb kitartást és erőt.
 • Összehasonlításképpen egy profi maraton futó értéke kb. 4,8 l, míg Damir Martin (kétszeres olimpiai ezüst érmes evezős) 6,25 liter oxigén felvételére volt képes percenként.

A számok magukért beszélnek, természetesen cikkünket vérbeli profi eredményeire alapoztuk, de ha a jó idő beköszöntöttével vonzanak a vízi sportok vagy új kihívást keresel, ne hagyd ki az evezést a listádról!

 

Borítókép: Matthew Fournier // Unsplash

A legjobb ajánlataink

i