Számodra is küzdelem a reggeli ébredés? - 10+1 tipp, hogyan vedd fel gyorsabban a tempót!

2020-09-15 19:48
2020-09-15 19:54
FittSport
Számodra is küzdelem a reggeli ébredés? - 10+1 tipp, hogyan vedd fel gyorsabban a tempót!

Veled is biztos előfordult már, hogy hiába aludtál kellő óraszámot, ébredés után egyszerűen képtelen voltál sebességre kapcsolni, mind fizikálisan, mind mentálisan. Ilyenkor gyakran nyúl az ember egy csésze fekete után, de mint Te is bizonyára tapasztaltad, a túl sok koffeinfogyasztástól könnyen ideges és szorongó lehetsz.

Így most kapsz néhány tippet tőlünk, hogyan indulj neki a reggelnek: az ébresztő hatás garantált, ráadásul mellékhatások nélkül!

1) Hagyd el a szundi gombot!

Neked is végtelenre van állítva a szundi?
Ne nyomkodd a végtelenségig, helyette próbáld meg teljesen elhagyni a szundit és az óracsörgéskor egyből kipattanni az ágyból.

Vagy próbáld ki az alábbi trükköt:

Tipp: Állíts be egy ébresztőt másfél órával az ébredés előttre és egyet az ébredés tényleges idejére. Az elmélet szerint a két ébresztő között elért 90 perc alvás, teljes alvási ciklus lesz, amely lehetővé teszi, hogy a REM állapot után ébredj fel, nem pedig közben.

2) Kezdd a reggelt egy pohár vízzel!

Az enyhe dehidratáltság is okozhat fáradtságot. Engedd, hogy egy pohár víz felfrissítse a tested!

Tipp: Ha úgy találod, hogy még mindig nem tudod lerázni a reggeli letargiát, próbáld növelni a víz és más koffeinmentes italok bevitelét az egész nap folyamán.

3) Nyújtóztasd ki elgémberedett izmaid!

Egy éjszaka alatt a REM alvás során az izmaid szó szerint lebénulnak (atonia), és ezek újbóli aktiválása energiát serkentő endorfinokat szabadít fel.

Tipp: Ha van egy kis időd a reggeli jógára, alkalmazd; hiszen mindössze 25 perc bizonyítottan fokozza az energiaszintet és az agy működését.

4) Mosd meg az arcod hideg vízzel!

Ha reggelente nincs időd egy hideg zuhanyra, akkor már azzal is sokat segíthetsz, ha mindössze csak az arcod mártod hideg vízzel, ugyanis a hőmérséklet-különbség segít az ébredésben. Ha maga az ágyból való felkelés a fő probléma, mazochista módszerként tarts az ágyad mellett egy spray palackot, amivel fel tudod frissíteni az arcod.

Tipp: Barátságosabb megoldás lehet a Saborino japán reggeli arcmaszkja, amelynek illóolajai aktiválják érzékeid. Egy perc alatt ez a lepedőmaszk tisztítja, élénkíti és hidratálja a bőröd. Ha érzékeny bőrűek közé tartozol, akkor ennek használatát inkább kerüld el.

5) Reggelizz!

Az étel üzemanyag. Adj a testednek néhány kalóriát, hogy a nap elején működésbe hozd. Ha reggel edzel, inkább utána egyél, ne pedig előtte. Ez (a) több kalóriát éget el, (b) fokozza az anyagcserét és (c) segít elkerülni a rendezetlen gyomrot.

Tipp: Készíts egy „fáradtságot leküzdő” reggelit (sovány fehérjék, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök) Mivel a reggelinél elfogyasztott tápanyagok órákon át befolyásolhatják a közérzeted, a helyes választás kritikus a reggeli szempontjából.

6) Kerüld a cukor fogyasztást!

Az olyan cukros termékek, mint az édesített kávéitalok, péksütemények és reggeli müzlik, a klasszikus vércukorszint-emelkedéshez vezethetnek, amelynek következtében hamar „lemerülhetsz”.

Tipp: Tervezd meg a reggelid - kész termékeket helyett próbálj meg még otthon teljes értékű reggelit fogyasztani, vagy csomagolni.

7) Irány a szabad!

A napfény nem csak a kedved dobja fel, hanem tested szerotoninszintjét, ami javítja az alvást - és ezért fokozza a nappali energiát.

Tipp: Ha a kintlét kora reggel nehézkes, állítsd be a függönyt úgy, hogy a napfény beszivárogjon, mikor felébredsz.

8) Iktass be reggeli kardiót!

Persze mikor minden porcikád az ágyat kívánja ez nem egy felüdülés, de lehet, hogy a testednek pont erre van szüksége ahhoz, hogy felvegye a ritmust. A kutatások következetesen összefüggésbe hozzák az aerob edzést a csökkent fáradtsággal. Nézd meg, be tudsz-e szorítani egy gyors sétát vagy biciklizést a reggeledbe.

Tipp: Ha időszűkében vagy, végezz magas térdemelést vagy jumping jacket! Még akár 30 mp törzskörzés is jó trükk lehet, vagy munkába menet próbálj beszúrni kis kardió jellegű intenzívebb sétát, lépcsőhasználatot, stb.

9) Nevezd nevén a stresszt!

Mi az, ami miatt szorongsz, ami stresszel, ami nem hagy nyugodni? Lehetséges, hogy a munkáddal vagy az otthoni teendőkkel kapcsolatos negatív érzelmek elárasztják a reggeleidet? Előfordul, hogy nem tudsz egyik napról a másikra helyrehozni bizonyos helyzeteket, de miután azonosítottad őket, tudsz valamilyen intézkedést ezek enyhítésére.

Tipp: Racionalizáld a zaklatott reggeleket azzal, hogy előző este elkészíted a reggelid, vagy szánj időt a reggeli meditációkra, hogy nyugalmat teremtsen a nap kezdete előtt.

10) Tervezz be olyan dolgokat, amiket várhatsz!

Néha csak egy kis izgalomra van szüksége az embernek, valami célra, programra, amit várhat. Ennek nem kell feltétlen nagy dolognak lennie, lehet egy csábító reggeli, vagy akár egy ismerőssel folytatott közös séta is.

Tipp: beütemezhetsz reggeli podcastot, rádióműsort, bármit, ami a reggeleid rendszeres részévé válhat.

+1) Kelj fel mindig ugyanabban az időben!

Minden reggel ugyanabban az időben kelni segít fenntartani a cirkadián ritmusod, a belső biológiai órád, amely felelős az álmosság érzéséért.

Tipp: Törekedj arra, hogy minden nap ugyanabban az időben kelj fel - akár hétvégén is -, hátha így száműzheted a délelőtti passzivitást.

i