Mi a cross training és kinek ajánlott?

Manapság folyamatosan újabb és újabb idegen nyelvű edzéstípusok neve kúszik be a látókörünkbe, melyeket – ha nem vagyunk profi konditerembe járók – lassan már képtelenség követni, és ha mezei outsiderként végre mégis rászánnánk magunkat valami mozgásra, talán épp ez a sok ismeretlen lesz az, ami végképp elbizonytalanít bennünket. Pedig nem kellene, hogy kedvünket szegjék az újdonságok: a cross training is többek között egy olyan rendkívül élvezetes mozgásforma, amit szinte bárki végezhet, kezdőtől a haladóig.

A cross training erősen javasolt az ülő munkát végzőknek, hiszen kifejezett figyelmet fordít a core izomzat edzésére, ami támasztékot ad a gerincoszlopnak.

 

Mitől cross training?

A cross training egy komplex, többféle mozgásforma elemeit ötvöző funkcionális edzés, mely a testet igen változatosan és sokrétűen mozgatja át (erre utal a „cross” kifejezés). 

 • Egy cross training edzés nem egyetlen fajta technikára fókuszál, hanem felépítésében különböző sportok elemeit kombinálja egy tudatosan kidolgozott, önálló rendszeren belül. 
 • A módszer lényege, hogy – szemben például a súlyzós edzésekkel – a teljes testet, annak minden izomcsoportját változatosan és mélyrehatóan átmozgatja és fejleszti, méghozzá nagyon intenzív formában. 
 • A fókusz a törzsizomzat erősítésén, az állóképesség és az erőnlét növelésén van, ugyanakkor az edzések a nyújtásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Mi várható egy cross training edzésen?

Ez a komplex edzésrendszer egyszerre (jobban mondva felváltva) tartalmaz saját testsúlyos gyakorlatokat, kardioelemeket és nyújtást. A saját testsúly mellett alkalmaz még szabadsúlyokat és kiseszközöket is.

A cross training életkortól és edzettségtől függetlenül elkezdhető, természetesen a megfelelő, belépő terhelési szinten.

 

Az edzések felépítése ugyan klubonként és oktatónkét részben eltérő lehet, de van néhány alapvetés, ami szükségképpen közös. 

 • Ilyen például az alapos általános bemelegítés a sérülések megelőzése érdekében; ez történhet például ugrálókötelezéssel.
 • Ezt követi egy intenzitásfokozó technikai rész, illetve a statikus erőfejlesztés, mely a core (törzs) izmok erősítésére és a testtartásjavításra fókuszál, beleértve a váll- és csípőízületeket is.
 • Ezután jönnek az igazán pörgős gyakorlatok, akár köredzés formájában, melyek a pulzust is kellően felviszik, elérve a kardio hatást. 

 

A cross training különböző edzésformákból válogat, kiemelt hangsúllyal az erőedzésen és a kardio edzésen.

 

A gyakorlatokhoz használnak:

Valójában ebbe az edzésformába a szabadtéri mozgásformák is bőven beleférnek, így akár a görkorcsolyázás is beépíthető. Mivel a nyújtás lényeges eleme a cross trainingnek, menet közben is váltja egymást az erősítés és nyújtás, majd az edzés minden esetben levezető nyújtással és légzőgyakorlattal zárul.

Hogyan és mire hat a cross training?

 • Az izomerő fejlesztésén kívül a cross traininggel jó edzőhatást lehet elérni a: gyorsaság, 

 • koordináció, 

 • állóképesség és 

 • hajlékonyság fejlesztésében is. 

 • Emellett az intenzív, pörgő tempónak és erőkifejtésnek köszönhetően jó alaposan felpörgeti és elfárasztja a testet, 

  • ami különösen a szellemi munkát végzők számára mentálisan is igen hasznos, 

  • hiszen ez nemcsak jó feszültséglevezetés, 

  • de hatására jócskán szabadulnak fel a jó közérzetet kiváltó hormonok is az agyban.

Biztos, hogy nekem is való?

A leírtak alapján talán most sokan azt gondolják kishitűen, hogy akkor ezt a sportot bizony nem nekik találták ki, mert meggyőződésük, hogy sportolói múlt nélkül ők nem lehetnek kellően edzettek egy ilyen intenzív mozgásformához. 

 • A jó hír azonban az, hogy a funkcionális edzés nem csak a sportolóknak és a kigyúrt embereknek való. 

 • Vannak ugyanis kezdő edzések is, amelyek kifejezetten átlagpolgároknak vannak kitalálva.

 • Ráadásul egy adott szinten belül egyénileg is változtatható a gyakorlatok intenzitása és nehézsége, kinek-kinek az edzettségi szintjéhez és személyes adottságaihoz igazítva könnyíthető. 

 • Mint minden sport elkezdésekor, természetesen itt is nagyon fontos a fokozatosság, valamint a személyes határok tiszteletben tartása, azaz csak reális mértékű feszegetése.

A súlyzós edzések is a cross training részét képezik.

 

Ne féljünk hát a cross trainingtől, még ha napi 10 órát ülünk is a számítógép előtt, sőt! Nézzünk be egy edzésre, és ízleljük meg azonnali jótékony hatását. Ha mégis aggódunk, erőnlétünket otthon is felfejleszthetjük hozzá (óvatosan és biztonságosan, kellő bemelegítéssel), akár csak a korábban említett súlyzókkal, gumikötéllel vagy gumiszalaggal.

 

 

i