Az immunrendszer barátai novemberben: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszd most!

Mi a közös az alábbiakban: birsalma, brokkoli, csicsóka, édesburgonya, édeskáposzta, fejes saláta, fodros kel, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, lilakáposzta, madársaláta, mángold, petrezselyemzöld, retek, rukkola, snidling, sóska, spenót, zellergumó? Most van a szezonjuk! 

Bármelyiket is választod, az biztos, hogy vitaminokban felettébb gazdag élelmiszert viszel majd haza.

A káposzták például nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, valamint magas a vas- és kalcium tartalmuk. Ezen kívül A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin található bennünk, az ásványi anyagok közül pedig réz, mangán, foszfor, cink és magnézium. Fermentálva pedig igazi probiotikumot kapsz!

Az ilyen erjesztett (fermentált) ételek az egészséges emésztéshez járulnak hozzá, hiszen nagy számban tartalmaznak az erjedés során felszaporodó, élő mikroorganizmusokat, mint például az egészséges humán bélcsatornát benépesítő – és többek között a savanyú káposzta vagy a kovászos uborka erjedéséért is felelős – tejsavbaktériumok (Lactobacillus és Bifidobaktérium-fajok).

A birsalma 12-13% cukrot tartalmaz, nagyon jó zselésítő tulajdonságát a 3%-os pektintartalmának köszönheti, ezért nagyon jó zselé, lekvár és birsalmasajt készíthető belőle. A vitaminok közül kiemelkedően sok a C-vitamin tartalma, és P-vitaminban nála csak a fekete berkenye gazdagabb. Frissen tartalmazza a legtöbb vasat.

Természetgyógyászatban a gyomor és bélrendszer-vérzéssel és hasmenéssel járó betegségek esetén is használják. A megfőzött birs leve ½-1 pohárral hasznos májbetegségek esetén és jól csillapítja a hányingert is. Nyers leve használható levesek, ételek, italok savanyítására. Illatával különleges hatás érhető el, így az előzőleg említett fermentáláshoz is érdemes felhasználni.

Az édesburgonya egy igazi vitaminbomba. Magas rost-, és ásványi anyag tartalma mellett bővelkedik A-, B-, és C-vitaminban is. Persze a benne található vas és kálium mennyiség is említésre méltó. A kálium nem csak az izmok elernyedéséhez és a görcsös összehúzódás megelőzéséhez szükséges, hanem a vesék megóvásában is szerepet játszik. Napi egy szem édesburgonya elfogyasztása az aznapi kálium mennyiség 10%-át lefedi. Magas magnézium tartalma jó hatással van az idegrendszerre és az izomzatra, így a stressz, és izomgörcsök megszüntetésére /enyhítésére is ajánlott a fogyasztása.

A snidling vagy közismertebb nevén metélőhagyma A-, B- és C-vitaminban, vasban, foszforban, magnéziumban, káliumban és kalciumban gazdag fűszernövény. A kálium a szívet támogatja, a kalcium a csontokat, a magnézium előzőleg ismertetett görcsoldó, a C-vitamin az immunrendszert, míg a B-vitamin az idegrendszert erősíti. Vassal a vérszegénységet, míg A-vitaminnal a szem betegségeit tartja távol. A növényben található mustárolaj elsősorban az emésztőrendszer és a légutak nyálkahártyájára van pozitív hatással. Baktériumölő, bélfertőtlenítő és vértisztítóként tartják számon. Ez a hatása elsősorban a szájüregben és a garatban jelentkezik, de a bélrendszert is alaposan képes megtisztítani a káros baktériumoktól.

Láthatod, hogy a természet ebben a hónapban is sok sok immunrendszert támogató, különböző földi jóval lát el minket. Használd ki, étkezz változatosan, egészségesen, hiszen egy betegséget mindig könnyebb megelőzni, mint kezelni.

i