Mit tehetsz a derékfájás ellen?

Az egyik legáltalánosabban előforduló egészségügyi panasznak a derékfájást tekinthetjük, hiszen 10 emberből 8, élete során garantáltan tapasztalta már azt, hogy milyen kellemetlen is ez a jelenség. A derékfájás valójában nem mindig betegséget jelez, legtöbbször ugyanis, valamilyen banális ok miatt alakul ki a fájdalom. Tapasztaltad már, hogy egy hosszú és fárasztó nap végén alig várod, hogy ledőlj az ágyba és pihentesd a derekadat? Amennyiben igen, úgy nem kell azonnal arra gondolnod, hogy beteg vagy. Könnyen lehet ugyanis a derékfájásod oka az, hogy megerőltetted az izmaidat, ízületeidet.

Ilyenkor bevehetsz egy fájdalomcsillapítót, hogy enyhüljön a fájdalom, illetve a pihenés is áldásos hatású lehet. Ilyen esetben akár már másnapra is enyhülhetnek a panaszaid, miután éjjel alaposan kipihented magadat. De mi a helyzet a hirtelen jelentkező, erőteljes, éles fájdalommal? Amennyiben éppen egy nagyobb súly cipelése közben tapasztalod meg a jelenséget, és a fájdalomtól szinte moccanni sem bírsz, valószínűleg egy ideg csípődött be a derekadban.

Kellemetlen, fájdalmas és bosszantó dolog, amit nem mindig lehet csillapítani egy egyszerű fájdalomcsillapító pirula bevételével. Amennyiben arra gyanakszol, hogy becsípődött egy ideg a derekadban és a fájdalomtól moccanni sem bírsz, azonnal kérj orvosi segítséget, aki szakszerű ápolással megelőzheti, hogy még nagyobb probléma keletkezzen.

A gyenge hátizmok és a mozgásszegény életmód következménye is lehet az idegbecsípődés, ezért fontos lenne odafigyelned a rendszeres testmozgás, vagy gerinc torna végzésére. A derékfájást megelőzheted azzal, ha reggelente elvégzel néhány bemelegítő gyakorlatot. Ez lehet derékkörzés, hajolgatás is, a lényeg, hogy minden napot azzal kezdj, hogy az ízületeidet alaposan átmozgatod. Így elkerülheted, hogy nap közben egy véletlen rossz mozdulat miatt meghúzódjon a derekad.

Fontos, hogy a nap folyamán soha ne tölts el hosszú időt ugyanabban a pozícióban, mert azzal derékfájdalmat idézhetsz elő. Ha ülő munkát végzel, 30-60 percenként állj fel, mozgasd át a derekadat és sétálj egy keveset. Ezzel nem csak a derekadnak teszel jót, hanem a lábaidnak is.

Neked szokott fájni a derekad? Mit teszel annak érdekében, hogy lekerülhesd a fájdalom kialakulását? Vannak bevált praktikáid a derékfájdalom ellen?
i