A derékfájás nem játék!

A derékfájás nem csak az öregek gondja. Mindenkit elérhet, nem kell ahhoz ülő életmódot folytatni vagy sportolni, hogy valami rosszul esA profi sportolóknál nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő nyújtásra, az egészségre, így a derékproblémák folyamatos ellenőrzés alatt állnak, sok esetben nem jönnek elő. Annál, aki csak amatőr szinten, otthon vagy edzőteremben sportolgat, nagyon nagy az esélye a derékbántalmaknak.sen a deréknak és elkezdjen fájni. Akik nem elég mértéktartók vagy nem rendelkeznek megfelelő tudással, könnyen hibáznak és túl nagy megterhelésnek teszik ki derekukat. A túl nagy terhelés vagy a nem szakszerűen kivitelezett gyakorlatok először kisebb kellemetlenséget okoznak, majd ha ez nem volt eléggé intő jel, könnyen fajulhat komoly derékpanasszá.

A hát alsó része, a gerinc ezen szakasza kiemelten nagy terhelésnek van kitéve a hétköznapokban is. Erős és több oldalról támogatott rész ez, feszes izületi szalagokkal, többrétegű, erős izomrostokkal, de ezek sem elegek ahhoz, hogy egy-egy rossz mozdulat ne tudjon bajt okozni. Akár egy egyszerű, hétköznapi tevékenység, egy tárgy földről való felemelése is derékfájdalomhoz vezethet.

A derék megfájdulását számos sérülés okozhatja. Az egyik ilyen az izomgörcs, ami a szerencsésebb okok egyike, hiszen nem tart örökké és nyújtással, magnéziumbevitellel kezelhető. Ám vannak nehezebben helyrehozható sérülések is, mint például az isiásznak nevezett derékprobléma.

Isiászról akkor beszélünk, mikor az izületi porc kitüremkedik a csigolyák közül és nyomja az ott futó ideget. Ha a kialakult derékfájdalom nem múlni kezd, hanem rosszabbodni majd kisugárzik az alsó végtagokba, ahol akár zsibbadást is előidézhet, azonnal orvoshoz kell fordulni, ugyanis több, mint valószínű, hogy isiászról van szó. Ilyen esetekben a nyújtás és a sportolás ront a helyzeten, nem szabad tovább erőltetni a beteg derekat!

Vannak olyan esetek, mikor a csigolyák alakja változik meg vagy más szervi panaszok kisugárzása érzékelhető derékfájás formájában. Ez a fájdalom csontritkulás, vesekő vagy daganat előjele is lehet.
i