A feketekömény áldásos hatása

A feketeköményt szinte minden háziasszony ismeri és rendszeresen használja. Ez nem véletlen, hiszen eme fűszer ízével igazán különlegessé lehet tenni a legegyszerűbb fogásokat is. Igen ám, de a feketekömény nem csupán íze miatt közkedvelt fűszer, hanem áldásos egészségügyi hatásai miatt is. A feketekömény egészségre gyakorolt hatása azonban, sokak számára nem ismert. Lássuk, mit is tud ez az aprócska kis mag! Tudtad-e például azt, hogy a feketekömény magjából roppant egészséges és zsírsavakban bővelkedő olaj készíthető? A feketekömény áldásos hatását már évezredekkel ezelőtt felismerte az emberiség.

Szinte hihetetlen, de már 4500 esztendővel ezelőtt is felhasználták a feketekömény magját gyógyításra. Ennek köszönhetően, egykoron a fáraók aranyaként is emlegették az aprócska, ámde csodálatos hatással bíró magot. A feketekömény magjából sajtolt olaj például, bővelkedik ásványi anyagokban és aminosavban is.

Az aminosavak, valamint az ásványi anyagok pedig, köztudottan remek hatást gyakorolnak a szervezetre, valamint az immunrendszerre.

Tudtad-e, hogy a feketekömény magja akár az allergia elűzésére is tökéletesen alkalmas? Bizonyára nem gondoltad, hogy a kis mag erre is képes. A pollenek okozta kellemetlen tünetek megelőzésére remekül használható a feketekömény magja, továbbá az asztmás rohamok számát, valamint annak erősségét is jelentősen csökkenteni lehet a rendszeres köménymagfogyasztással.

Bármilyen allergia tünetét képes enyhíteni, legyen szó állatszőr allergiáról, porallergiáról, pollenek okozta allergiáról, vagy ételallergiáról, a feketekömény áldásos hatása minden esetben megtapasztalható! A feketekömény mindemellett kiváló gyulladáscsökkentő hatással is bír, továbbá vírus és baktériumölő hatása is van, így még a megfázás, valamint a tüdőgyulladás elűzésére is remekül hasznosítható.

A sokoldalúan felhasználható feketeköménymag az emésztési folyamatokra is pozitív hatást képes gyakorolni. Eme jótékony hatása a főzés során is megmutatkozik, hiszen a puffadást okozó ételekben remekül hasznosítható a feketekömény puffadás gátló ereje. A feketekömény tehát, valóban számos jótékony hatást képes gyakorolni az egészségünkre, így javallott az aprócska magokat nap, mint nap felhasználni főzés során.

Te szereted a feketeköménymag különleges ízét? Milyen ételek elkészítéséhez használod fel a fáraók aranyát?
i