A fogyáshoz a táplálékbevitel korlátozásán keresztül vezet az út

A fogyás állandó slágertéma, hiszen manapság nem csupán itt-ott népbetegség az elhízás, hanem a világ fejlettebb részeire jellemző, mondhatni világbetegség. Ahol nem az éhezés és rossz életkörülmények a jellemzők, ott az emberek sajnos meghatározó hányada túlsúlyos. Ez a túlsúly nem feltétlenül látványos elhízás, de mégis egy szükségtelen fölösleg, ami minden szempontból hátráltató tényező. A súlyfölösleg egészségkárosító, önbizalom gátló és még sorolhatnánk. Folyamatosan kapnak fel újabb ás újabb diétákat, edzésformákat, programokat, melyek csodaszerként tündökölnek, ám az eredmény sok esetben elmarad vagy nem lesz tartós. Mi kell ahhoz, hogy a fogyás bekövetkezzen és tartósan meg is maradjon? Nem kell annyit enni, mint annak előtte. Egyszerű a képlet, ha csak a fogyásról van szó.

Kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit elhasználunk. Nem egy kicsivel kevesebbet, hanem sokkal kevesebbet. Nyilván ez függ attól is, mennyis súlyfeleslegtől kell megszabadulni, de lényegében ameddig nem sikerül elérni a kívánt testsúlyt, addig szigorúnak kell lenni. A testsúly megtartása pedig szintén egyszerű.

Csak az elhasznált kalóriák pótlása, azon felül semmi. Ha már megvan a kívánt testsúly, akkor a túlzott kalória bevitelt egy kis plusz mozgással máris hatástalanítani lehet, de míg mínuszba szeretne valaki menni, ne azzal operáljon, hogy „Ezt még megeszem, aztán majd lemozgom.”. Nem fog működni. Nyilvánvalóan a hormonális vagy egyéb betegségekből származó túlsúlyt nem lehet ilyen egyszerűen eltüntetni, de azt, ami a féktelen étkezések következtében szaladt fel, azt igen.

A sport roppant mód fontos, de nem csak a túlsúlyosak esetében. Egészen nyilvánvaló, hogy ha a diéta mellé sporttevékenység is társul, a fogyás gyorsabban következik be. Önmagában a sport azonban nem hozza meg az eredményt ilyen téren, ugyanis a túlsúlyos ember nem képes olyan szintű intenzitással és gyakorisággal edzeni, ami a nagymennyiségű kalória bevitele mellett hatékony eredményt produkálna.

A diéták és a sport közben is figyelni kell az egészségre. Nem megoldás, ha úgy akar valaki diétázni, hogy nem eszik, vagy alig eszik. Enni kel, csak nem mindegy mit és mennyit. A fogyókúra alatt is szükség van szénhidrátra és zsírra, csak nagyon kis mennyiségben és nem például fehér kenyér vagy csokoládé torta formájában.

A vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és rostokat pótolni kel, hiszen ezek nélkül a szervezet nem működik. Egyáltalán nem igaz az, hogy egy túlsúlyos ember raktárai fel vannak töltve. A legtöbb túlsúlyos emberre jellemző, hogy csak rossz minőségű szénhidrátokat fogyaszt, ezáltal zsír raktározódik ugyan a bőr alatt és az izomrostok között, sőt sokszor a belső szervek körül is, ám híján vannak a szükséges tápanyagoknak.
i