A grillezett ételek rákot okozhatnak?

Számos kutatási eredmény sajnos bebizonyította azt, hogy a grillezéssel készített ételek legtöbbje tartalmazhat olyan anyagokat is, amelyek rákkeltő hatást gyakorolhatnak az emberi szervezetre. Le kell tehát mondanunk a grillezett ételek ízéről?
Szerencsére nem! Van ugyanis megoldás arra, hogy a grillezett ételek kevésbé legyenek rákkeltő hatásúak! Egy amerikai kutató számos olyan jó tanáccsal állt elő, amelyek betartása által a grillezéssel készített ételek sokkal egészségesebbek lehetnek.

Lássuk, melyek ezek a hasznos tanácsok, amelyeket mindenkinek érdemes lenne megfogadnia! Először is, nem mindegy az, hogy mit sütünk meg a szabadban. A vörös húsok, valamint a feldolgozott húsételek szénné pörkölése például fokozott kockázatot hordoz magában, tehát jobb, ha inkább valamilyen fehér, sovány húst választunk.

Fontos, hogy grillezés közben ne feketedjen meg nagyon a hús! A megszenesedett részeken heterociklikus aminok, valamint úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének keletkeznek, amelyekről már évekkel ezelőtt bebizonyosodott, hogy nagy szerepet játszanak a rákos sejtek kialakulásában.

Figyelj tehát oda arra, hogy lehetőleg ne vörös húsokat grillezz, és a sovány húsokat se pörköld feketedésig! Grillezz a vörös húsok helyett színes zöldségeket, vagy többféle gyümölcsöt, így sokkal egészségesebb fogásokat rakhatsz majd le az asztalra.

A zöldségekben és gyümölcsökben ugyanis a rengeteg vitamin és ásványi anyag mellett olyan fitovegyületek is fellelhetők, amelyek bizonyítottan rákellenes hatással rendelkeznek.


Rendkívül ízletes falatokat készíthetsz például hagyma, spárga, cukkini, vagy gomba grillezésével, sőt a kukorica vagy a padlizsán is nagyon finom alaposan átsütve! A gyümölcsök grillezése során jól teszed, ha a szeletek felületét vékonyan bekened némi zsiradékkal, növényi olajjal, így nem száradnak ki túlságosan és még ízletesebbé válnak majd.

Amennyiben ragaszkodsz a húsok grillezéséhez, az sem probléma, ám ebben az esetben használj előre pácolt húsokat. Bizonyított ugyanis, hogy azokon a húsokon, amelyek előre be voltak pácolva citromleves, vagy ecetes pácba, sütés közben kevesebb rákkeltő anyag keletkezett. Sütés előtt legalább 30 percen át pácold a húsokat!

Amennyiben ezekre az apró dolgokra odafigyelsz, máris sokat tettél a rákkeltő anyagok kiküszöbölése érdekében! Te odafigyelsz arra, hogy milyen ételeket grillezel? Tartasz a grillezett ételek rákkeltő hatásától?
i