A Gym Kalapács Edzésmódszer

Sokan talán kételkedve, esetleg mosolyogva fogadják a tényt, hogy egy kalapáccsal is komoly és intenzív edzést lehet tartani. A fitnesztermek gépkínálata mellett, valóban meglepő lehet, hogy valaki inkább egy traktorgumit püföl egy hosszú nyelű kalapáccsal és ettől várja a fejlődést. A gym kalapáccsal való edzés pedig igenis nagyon hatékony. A legkomolyabb sportolók is használták, használják, mert olyan előnyökkel jár a vele való edzés, amit edzőtermi gépeken nem lehet elérni.

Soroljuk, milyen előnyöket nyújt a gym kalapács, mint edzés:
  • erősödik az egész törzs
  • ejlődik a koordinációs készség
  • több síkban történő mozgást biztosít
  • egyedi, máshonnan elérhetetlen hatásokkal bír az ütődés miatti, a kalapács által vezetett vibráció
  • az alkart erősíti
  • erősebbé teszi a fogást
  • a dinamikus mozgástartományt döbbenetes mértékben növeli
  • öveli a munka kapacitás, amit más néven általános fizikai felkészültségnek nevezek
  • megtanítja, hogyan vigyük át a föltől indulva az erőt a karokon keresztül. Ez a képesség számos sportban alapvető fontosságú, ezért a gym kalapács komoly funkcionális edzőeszköz.
  • növekszik az anaerob kapacitás is

A gym kalapáccsal történő edzés közben nem egyszerűen arról van szó, hogy csapkodjuk a kalapáccsal a traktorgumit, ahogy csak bírjuk, vagy, ahogy épp tetszik. Különböző csapásformákat kell megfelelően kivitelezni. A megfelelő kivitelezés lehet gyorsaság vagy pontosság, esetleg erő alapú.

Változatos edzéssel nagyon komoly eredményeket lehet elérni már néhány hét elteltével. Tulajdonképpen mindegy, mely csapásformát válasszuk, az eredmény csak pozitív lehet. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy bármilyen csapásformát választunk is, mindig mindkét oldalunkat egyformán kell megedzeni.

Ez abban az esetben nem igaz, mikor egyik oldalunk gyengébb, mert értelem szerűen akkor a gyengébbik oldalt egy kicsivel jobban meg kell dolgoztatni, hogy minél előbb szintbe hozzuk. Lehet időre vagy ismétlésszámra végezni a kalapácsos edzés és sokan tartanak ilyen jellegű intervall edzéseket is.

Mire van szükségünk a gym kalapácsos edzéshez?

Szerencsére alig van szükségünk valamire. Egy gym kalapácsot kell beszerezni és hozzá egy használt abroncsgumit, amit néhol ingyen hozzánk vágnak. Emellett nem árt, ha van valamiféle szélesebb fitnesz matrac az abroncsgumi alá. Kényelmes öltözetben pedig már mehet is az edzés.

Több súlyban kaphatók, fontos, hogy ne vállaljuk túl magunkat, kezdjünk az aktuális fejlettségünknek megfelelő súlyú kalapáccsal és később, a fejlődésnek megfelelően növeljük a terhelést.

A különböző gym kalapácsok helyett sokan egyszerű kalapácsot használtak még régebben, de sajnos ezeknél nagy veszélyforrást jelentett, hogy nem tökéletesen rögzített a fej és a kalapács nyele sem erre a célra lett kialakítva.
i