A hatékony fitness edzés titkai

FITTség = élvezni az edzést

A FITT kifejezés tulajdonképpen összefoglalása a hatékony edzés alapelvének. Bármelyik mozgásformát is választjuk, betartása a legfontosabb. Akár erősítő-, nyújtó- vagy kardioedzést választunk, el kell fogadnunk ezt az alapelvet. Az alapelv része a túlterhelés, amely szerint szervezetünket az általánosnál nagyobb terhelésnek kell kitenni, és fokozott erőkifejtésre kell ösztönözni.

További alapelvek a gyakoriság, az intenzitás, és az időtartam. Ezek az alapelvek minden edzésre alkalmazhatók.

Ahhoz, hogy FITTségünk meglegyen kezdetben ajánlott napi 30 percet intenzív mozgásra fordítanunk. Persze ez ennél lehet több, de ha lehet kevesebb ne legyen. A fent már említett három alapelvet tekintsük változó tényezőknek. Ha időben kevesebbet akarunk edzeni, akkor növeljük az intenzitását a mozgásnak, ha ritkábban akarunk edzeni ugyanolyan intenzitás mellett, akkor növeljük meg az időt. Természetesen az edzésprogramunkat mindig erőnléti állapotunkhoz igazítsuk. Az edzésprogramunk idővel nehezedhet és Mi még kellemesebben fogjuk érezni magunkat.

Bármilyen testmozgás előtt fontos a bemelegítés. Ezzel komoly sérüléseket előzhetünk meg. A mozgást lassan, alacsonyabb intenzitással kezdjük, majd fokozatosan lehet növelni ezeket. Ha fájdalmat érzünk azonnal álljunk meg és ha szükséges kérjük szakember segítségét. Az edzésprogram elkezdése esetén konzultálhatunk orvosunkkal, ez 35 évnél idősebb embereknél, vagy korábban

i