Polar óra és társai: miért hasznosak?

2017-12-18 23:35
2019-04-18 07:56
FittSport
Polar óra és társai: miért hasznosak?

Manapság már valószínűleg mindenki tudja, hogy az edzések nyomonkövetése milyen fontos a hatékonyság szempontjából. A lépésszámlálók után már jó ideje megérkeztek a pulzusmérő és aktivitásmérő eszközök, melyekkel a kardio edzéseket, az intervall edzéseket teljesen kontroll alatt tarthatjuk.  Az egyik legismertebb gyártó a Polar, melynek Polar Loop karórái világszinten használatban vannak. A karórák folyamatos fejlesztés alatt állnak, de már most olyan információk megadására, olyan funkciókra képesek, melyekkel igazán profi edzéseket folytathatunk.Pulzus mérésKép forrása: Pixabay.com

Miért fontos a mérés edzés közben?

Az első és legfontosabb: a visszajelzés.

Egy ilyen eszköz segítségével egy pillanat alatt képbe kerülhetünk arról, hogy milyen edzettségi szinten állunk:

 • Ha egy rövid sétától már a pulzusunk az egekbe szökött akkor fontos, hogy ne vágjunk bele a maraton lefutásába egyik napról a másikra.
 • Ennek persze az ellentéte is igaz: ha a minden napi edzésünk már meg sem kottyan és a pulzusunk sem emelkedik különösebben, akkor emelnünk kell a terhelésen, hogy a fejlődés folyamatos legyen.
 • Ha a fogyás a cél és kardio vagy aerob edzésekbe fogtunk, akkor tudhatjuk, hogy a zsírégetés csak a “zsírégető pulzus” elérése után indul be igazán.
  • A célpulzus kiszámításához csak az életkorunkra van szükség.
  • 220-ból kell kivonni az életkorunkat és annak a 65-75%-ára van szükségünk a maximális hatékonyság érdekében.
  • Lássuk be, hogy ennek a tartománynak az eléréséhez és megtartásához is szükségünk lesz a pulzusmérésre, melyet legkönnyebben egy Polar óra segítségével tudunk véghezvinni. 

Mi az a Polar óra?

A Polar Loop karóra egy hatékony eszköz, ami aktivitásunk mérésére, megfigyelésére alkalmas.

 • Nem csupán az edzés közbeni pulzusszámunkat figyelhetjük meg, és ezáltal tarthatjuk szinten vele, hanem a megtett távolságot, a sebességet is, sőt a napi, heti vagy havi aktivitásunkat is számon tarthatjuk.
 • A kisméretű, de kellően nagy kijelzővel rendelkező Polar Loop aktivitásmérő karóra nem csupán megfigyel, de „szól” is, mikor valami nem a megfelelő mederben folyik.
 • Ha például a heti kívánt aktivitásunk nem teljesült, de már „szorít a határidő”, a karóra ezt jelzi.
 • Nem csupán jelez, de instrukciókat is ad arra vonatkozóan, hogy milyen jellegű és milyen intenzitású, mennyi ideig tartó mozgást kellene végeznünk, hogy behozzuk a lemaradást.

Egyéb Polar kiegészítők

A Polar nem csak karórákat gyárt, hanem rengeteg más, hasonló jellegű eszközt is.

 • A mellkasi jeladó például már EKG pontosságú adatokra képes és funkciója a pulzusmérő karóráéval megegyezik.
 • Ezt az eszközt nem a csuklónkon, hanem a mellkasunk alatt kell viselni.
 • A mellkasi jeladó számos eszközzel kompatibilis, így a futópadunkra, ellipszis trénerünkre is rácsatlakoztathatjuk, vagy épp az okostelefonunkra is. Az eredmények így könnyebben kiértékelhetők.
 • A futópadra csatlakoztatott mellkasi jeladóval az újabb gyártmányú futópadok már önállóan szabályozzák saját dőlésszögüket és sebességüket annak érdekében, hogy edzés közben a pulzus ne csökkenjen és a zsírégetés, a kardiózás a lehető leghatékonyabban történjen.

Polar kiegészítő kerékpározóknak is

A mellkasi jeladókon kívül pedálfordulat mérő eszközt is kifejlesztettek a Polar mérnökei. Ez az eszköz a biciklizők számára készült, legyen szó szabadtéri vagy otthoni kerékpározásról.

 • A pedálfordulat mérésével megfigyelheted, majd javíthatod teljesítményedet, technikádat és képet is kaphatsz arról, hogy milyen intenzitással szoktál kerékpározni.
 • Számos eszköz sebességet is mér és „riportokat” készít akár egy eseményre, akár napi vagy heti szintre lebontva.
 • Ez azt jelenti, hogy a pedálfordulatodat és a sebességet, valamint az időt összevetve egy teljes képet kapsz arról, mennyire vagy hatékony a nyeregben ülve.

A Polar számos kiegészítőt gyárt saját termékeihez, például az egyszerűbb pulzusmérő órákhoz vagy az egyszerűbb pedálfordulat számlálókhoz sebességmérőket, a karórákhoz színes pántokat készít, de a különböző csatlakoztatási lehetőségeket is igyekszik folyamatosan bővíteni, ezzel növelve a vásárlók elégedettségét.

 

i