A húsfélék helyettesítésére is alkalmas hüvelyesek

A hüvelyesek magas tápértékű, de olcsó helyettesítői lehetnek a húsféléknek. Azonban azok az esszenciális zsírsavak, amelyek a húsokból nyerhetők, a hüvelyesekben nem találhatók meg a megfelelő mennyiségben. Ezek a zsírsavak szükségesek a növekedéshez, valamint az izmok, belső szervek egészséges működéséhez, így nem lehet fél vállról kezelni a szervezetbe való bevitelüket. Legegyszerűbben a húsokkal, halakkal jut hozzá az emberi szervezet, ám a vegetariánusok, vegánok étrendjében mással kell helyettesíteni ezeket.

Megvannak a megfelelő helyettesítőik, mára számos különböző recept szolgál alternatív megoldásokkal, de a hüvelyeseket mindenképpen említeni kell. Ha zöldségféléket, és teljes kiőrlésű pékárut fogyasztunk hozzá, nagyjából teljes értékű étrendet kapunk. A hüvelyesek ráadásul annyira sokfélék, hogy változtos étkezés alakítható ki velük.

Egyetlen kivétel van, mely megfelelő arányban tartalmazza a szükséges esszenciális zsírsavakat. Ez a kivétel a szójabab. Világszerte ismert helyettesítője a szója a húsnak, és sok állati eredetű terméknek. A szójabab ráadásul jelentős mennyiségű telítetlen zsírsavat is tartalmaz, ami szintén jó hatással van az egészségre.

A hüvelyesekről általában elmondható, hogy jó fehérje- és rostforrások, zsírszegények, ásványi anyagokban, és B-vitaminban gazdagak, a cukorbetegek számára kimondottan hasznosak, mert segítik szabályozni a vércukorszintet, valamint közreműködnek a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Negatívumként említendő, hogy okozhatnak szélszorulást, és a szójabab néhányaknál allergiát válthat ki.

A hüvelyesekben egyaránt találhatók oldható és oldhatatlan élelmi rostok. Az oldható élelmi rostok serkentik a bélmozgást, így hatásosak székrekedés ellen, valamint csökkentik a vastag – és végbélrák veszélyét. A vér koleszterinszintjét az oldhatatlan élelmi rostok csökkentik, ezáltal csökkentve a szívbetegségek, és a szélütés kockázatát.

A legtöbb főtt hüvelyes vasat, káliumot, foszfort, mangánt, magnéziumot és a B 12 vitamin kivételével B vitaminokat tartalmaz, és néhányuk E-vitamin tartalma is említendő. Negatívum, hogy a hüvelyesek viszonylag sok purint tartalmaznak, ezért a köszvényes betegek számára a túlzott fogyasztásuk nem ajánlott.

A hüvelyesek alkalmasak valamilyen mértékben a húsból nyerhető aminosavak, fehérje pótlására, ám azok számára, akik komolyan szeretnének izmot építeni magukra, önmagában nem tudja kielégíteni a fehérje igényt, de kiegészítő táplálékként nagyon hasznos lehet.
i