A jó fizikum előnyei

A jó fizikum számtalan előnyt jelent. Sokan nem törődnek azzal, hogy a testükből kihozzák a maximumot, vagy legalább egy olyan minimumot, ami egészségesnek és esztétikusnak mondható. A külső nem minden, ez igaz, ugyanakkor sokat elárul a belsőről. Aki kordában tartja fizikai megjelenését és igyekszik erős, egészséges és esztétikus lenni, arról könnyebben hisszük el, hogy amibe belevág, az működőképes lesz. Hiszen saját magát is rendben tudja tartani. A jó fizikum egészséget jelent.

Akinek rendben van a teste, annak sokkal több energia áll rendelkezésére a napi rutinhoz, külön feladatokhoz, szórakozáshoz. Az egészség mindennek az alapja, hiszen, ha nehézkesek, túlsúllyal küzdők, fáradékonyak, lassúak vagyunk és az izmaink gyengék, kötöttek, az ízületeink pedig kattognak, nem számíthatunk túl sok jóra. Egy hegy megmászása igazi élmény, viszont rossz fizikummal az élmény inkább fárasztó, kemény és kiborító munka. A megfelelő fizikum könnyebbé teszi az életet.

Most nem kell nevetni, de a befőttes üveg tetejének lecsavarása is összefügg ezzel. Ugyanúgy összefügg a lépcsőzés a cipekedés, a futás a busz után, hogy csak a rendszerint tapasztalható, kifárasztó dolgokat említsük. A jó fizikum azt feltételezi, hogy az ember sportol, egészségesen él és jól táplálkozik. Ebből következően a teste esztétikusabb, a ruhák jobban állnak rajta és az önbizalma is a helyén van. Ezek a dolgok nem elhanyagolhatók, mert az élet minden területére rányomják a bélyegüket akkor is, ha megvannak és akkor is, ha nincsenek.

Hogyan lehet jó fizikumra szert tenni rövid idő alatt? Először életmódváltásra kell törekedni. A sport, az aktív életmód elengedhetetlen. Legyen szó akár csak a rendszeres futásról, egy kis otthoni izmozásról (felülés, fekvőtámasz, súlyzózás, lábemelés) vagy a konditermek kondigépeinek használatáról, esetleg csoportos órákon (spinning, kangoo, zumba stb) való részvételről, a sport kihagyhatatlan. Mindegy, mit, csak sportoljunk.

Aztán itt van az egészséges életmód. A cigaretta, az alkohol és az egyéb szerek használata, fogyasztása ellentmond a természetnek, mérgek, csak rombolni képesek azt, ami éppen építeni szeretnénk, vagy legalább megtartani egy tűrhető állapotban. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, pihenés szintén elengedhetetlen. A szervezetnek szüksége van a regenerálódásra, különben nem lesz képes a megfelelő működésre.

Az egészséges táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel is részét képezi a jó fizikum kialakításának. Ezeket a dolgokat nem csak kapányszerűen egy-egy diéta során kell betartani, hanem életvitelszerűen át kell állni az egészséges életmódra.
i