A kemény és teljes edzés eszköze, a Kettlebell

Nemrég felkapottá vált a civil edzéseknél is a gömbsúlyzó, ismert nevén Kettlebell (oroszul girya). Ez egy vasgömb, amin fogantyút helyeztek el. A Kettlebell különböző súlyokban kapható, pont, mint a más egyéb, hagyományos súlyzók. De igazából ennél több hasonlóság nem is nagyon van, hiszen ez az eszköz a legkeményebb, legdurvább és legcéltudatosabb edzések speciális eszköze. Az orosz katonaság használta először, a különleges alakulatok ma is ezzel edzenek, sőt az amerikai haditengerészet katonái is edzenek vele.

Ez nem divat, hiszen ilyen komoly dolgokban hogyan is lehetne divatolni?! A Kettlebell olyan hatékony, amilyen egyszerű. Az orosz piacokon kezdődött világhódító útja. Az ilyen gömbsúlyokkal mérték le a terményt, majd ezeket kezdték el erőemelő versenyeken használni, még mindig az említett piacokon.

Az eszköz hatékonyságának híre elterjedt és a katonaság azonnal felismerte a benne lakozó lehetőséget. A különleges alakulatok katonáinak szinte szuperemberi képességekre kell szert tenni, ebben pedig a gömbsúlyzó a leghatékonyabb segítség. És miért? Mer a hagyományos súlyzókkal ellentétben a Kettlebell fogása a súly tengelyétől aránylag távol esik. Igen, ennyi a lényeg, minden további ebből fakad.

Az eszköz megtartása már önmagában nagy koncentrációt, koordinációt és persze erőfeszítést igényel egyszerre. A gyakorlatok, a megtartás helyes kivitelezése számos izomcsoport munkáját igényli, így egyetlen mozdulattal a test több izma is munkába lendül.

A gyakorlatok kivitelezéséhez az egész test tökéletesen uralt, koordinált együttműködése szükséges, így az intelligencia és a koncentrációs képesség is nagyban fejlődik. A kifejlesztett Kettlebellre épülő edzések során a gyakorlatokat teljes mozgástartományban végzik, így a merev mozgás elkerülhető, hiszen az izmok nem rövidülnek.

A gömbsúlyzóval edzők sokkal hajlékonyabbak, természetesen erősebbek, mozgékonyabbak és energikusabbak lesznek, emellett agyi működésük is felpezsdül, valamint tökéletes mozgáskoordinációra tesznek szert és a gyors reagálás is beidegződik, így a gyors reakciónál is hatalmas erőt tudnak kifejteni, nem kell rákészülni.

Mindez elengedhetetlen egy katona, különösen egy speciális katona számára, de mivel könnyen elérhető a civil átlagember számára is, nem érdemes kihagyni egy ilyen lehetőséget. Nem csak férfiak és nem csak felnőttek használhatják, nők és gyerekek egyaránt edzhetnek vele, hiszen kisebb súlyban is kapható.
i