A kerékpározás valóban fejleszti a futóteljesítményt?

2023-05-22 20:33
2023-05-22 20:42
FittSport
A kerékpározás valóban fejleszti a futóteljesítményt?

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor óriási elánnal indulunk futni, de valahogy nem úgy megy, mint ahogy elterveztük. Valóban vannak jobb és rosszabb napok, van, amikor a tüdőnk, van amikor a lábunk bírja nehezebben. Egy jó zene időnként segít abban, hogy ezen túllendüljünk, de amikor már tartósan azt érezzük, hogy romlik a futóteljesítményünk, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy más sportokat is beiktassunk az edzéstervünkbe. Ilyen keresztedzés lehet például a kerékpározás, amely szintén kardio mozgás, viszont az ízületeinket jobban kíméli.

Miért pont a kerékpár?

A kerékpározás közkedvelt keresztedzés a futók számára, hiszen kiváló kardióedzés, fejleszti a keringésünket és tüdőkapacitásunkat, miközben az ízületeinket kevésbé terheljük vele. Tehát úgy építhetjük a teljesítményünket, növelhetjük az izomerőt, hogy közben kíméljük a szervezetünket. Szellemi és fizikai előnyei miatt is kifejezetten ajánlott a tekerés minden futónak! És persze akkor is nagyon hasznos, ha épp sérüléssel küzdünk, viszont nem szeretnénk, ha csökkenne az állóképességünk, vagy az edzettségi szintünk.

A futók, ha mást nem csinálnak csak futnak, akkor bizonyos izomkészletet építenek fel, bizonyos funkciók ellátására. Viszont, ha szeretnénk fejlődni nem árt, ha többféle inger is éri a szervezetünket, izomzatunkat. Egy darabig könnyű futóként fejlődni, de idővel elérkezhet az a pont, amikor lelassul a teljesítmény növekedése, vagy akár le is állhat. A kerékpározáshoz fokozottabban használjuk a combizmokat és a farizmokat, ami fontos a futásnál is, de erősebb combokkal és farizommal erősebb futóvá válhatunk. Extra erős izomzatot építhetünk, ha a bringázások során az emelkedőket részesítjük előnyben és lehetőleg minél gyorsabban teljesítjük ezeket a kihívásokat.

Amennyiben szeretnénk fejleszteni a maximális futóteljesítményt, érdemes lehet alternatív edzésmódokhoz fordulni, így például kipróbálhatjuk a hegyikerékpárt.

Akkor is jól jöhet a bringa, mint keresztedzés, ha a futás egyik oka a testzsír csökkentése. Tehát, ha a fogyás a cél, akkor is jó szolgálatot tehet a kerékpár, mert hatékonyabbá tehet minket futóként. És minél hatékonyabbak vagyunk futóként, annál több kalóriát égetünk el edzés során. Ráadásul a maximális pulzus 65-75 százalékát, azaz az ún. zsírégető tartományt, amely fogyás szempontjából a leghatékonyabb, kerékpározással könnyebb elérni. Ráadásul kevésbé fárasztó és megerőltető.

Az is lényeges előnye a bringázásnak, hogy éppúgy váltogathatjuk vele a sprint, a változó iramú és az alacsony intenzitású edzéseket, mint a futásnál. Azért azt jó ha tudjuk, hogy a tekerés sokkal több időt vesz igénybe, mint a futás, szóval ezzel mindenképpen kalkuláljunk, ha szeretnénk beépíteni az edzésrutinunkba!

A kerékpár szerepe a regenerációban

Amennyiben szeretnénk fejleszteni a maximális futóteljesítményt, érdemes lehet alternatív edzésmódokhoz fordulni, így például a csoportos spinning edzést.

A kerékpározás nemcsak az edzésben, de a regenerációban is hasznos mozgásforma, hiszen egy laza tekerés beindítja a vérkeringést, segít elkeringetni a tejsavat a lábakból, miközben a testedet nem terheled vele túlzott mértékben. Viszont, ha ezzel a céllal indulsz el tekerni, tényleg igyekezz nagyon könnyed intenzitáson haladni!

Ezt az is alátámasztja, hogy hosszú, nehéz futások után másnap gyakran nem egyszerű összehozni a regeneráló futást sajgó izomzattal és ízületekkel. Ilyenkor érdemes inkább kerékpárra pattanni és ahogy említettük alacsony vagy közepes intenzitáson tekerni futás helyett. Így munkára bírhatjuk az elfáradt izomzatot és nem érezzük magunkat rosszul mozgás közben. A mozgás tehát mindenképpen jót tesz a beállt izomzatnak is, de jobb, ha ilyenkor nem erőltetjük a futást, mert a bringázással is teljesen jól helyre lehet állítani a futáshoz használt izmokat.

És igen, sajnos vannak olyan sérülések, amikkel futni jó darabig nem lehet, de bringázni idővel igen. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehet a tekerés, mert hamarabb formába lendülhetünk újra, sőt az is előfordulhat, hogy pont azért gyógyulunk meg hamarabb, mert mozgunk, de kímélő üzemmódban.

Amennyiben szeretnénk fejleszteni a maximális futóteljesítményt, érdemes lehet alternatív edzésmódokhoz fordulni, így például az otthoni szobabiciklizést.

Ha szeretnénk elkezdeni bringázni, érdemes eleinte otthon szobabiciklin, vagy edzőteremben tekerni, akár spinningre járni és ha úgy érezzük, számunkra ez egy ideális mozgásforma, később beruházhatunk például egy országúti kerékpárra!

Azért azzal valóban nem árt tisztában lenni, hogy a kerékpározás teljesen más szervezést igényel, mint a futás és persze teljesen másfajta váratlan helyzetekkel kell megküzdeni tekerés során. Tehát nem pusztán fizikai értelemben kapunk újfajta ingereket, hanem mentálisan is. A kerékpározás, mint keresztedzés tehát sokszínűvé teheti edzéstervünket és ennek a változatosságnak köszönhetően talán jobban viseljük az élet más területeiről érkező kihívásokat is!

 

i