A kókuszzsír

Ázsia egyik legfontosabb alapanyaga a kókuszzsír, mely mostanában kezdett igazán elterjedni a világban. Leginkább a fogyókúra mániának köszönhető, hogy egyre több helyen kapni és egyre többen ismerik. Alapvetően nem a fogyókúrára gyakorolt pozitív hatása a legfontosabb, hanem az egészségmegőrzésben vállalt szerepe. A kókusz gyümölcséből vonják ki, létezik a finomított változat (egyelőre ezt kapni a legtöbb helyen), mely úgy néz, ki mint a sertészsír, de 24 fok fölött elkezd olvadni.

Ezt szárított kókuszból, magas hőfokon vonják ki. A finomítatlannak erőteljes kókuszillata van, friss kókuszból, alacsony hőfokon készül. A legistenibb illata az extra szűz kókuszzsírnak van, mivel ezt a friss kókuszból préseléssel nyerik.

Szanszkrít szövegekben található említések alapján állíthatjuk, hogy már 4000 évvel ezelőtt is ismerték. A kókuszzsír a konyhában egy kiváló anyag, több, mint 85%-a telített zsírsav, hőkezelés hatására nem alakul ki benne transz-zsír, így nincs rossz hatással a szív és érrendszerre.

Sőt, a benne lévő laurinsav miatt kimondottan ezek támogatására alkalmas. Könnyebben ég el, nehezebben raktározódik a szervezetben, mint más zsiradékok és azoknál sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz. Hűtés nélkül is sokáig tárolható, nem avasodik vagy romlik meg és sütés után többször felhasználható. Az ügyesebbek süteményekben krémekhez is felhasználhatják. Nem csupán a főzésben hasznos.

A testápolás természetes alapanyagaként is ismert. A sminklemosók helyett is használható, testápolóként, arcápolóként is kiváló, ajakápoló és hajápoló szereket helyettesíthetünk vele. Nem tartalmaz tartósítót vagy színezéket, 100%-ban természetes anyag.

Készíthetünk belőle fogkrémet vagy dezodort is. A fogkrémhez kell bele egy kis szódabikarbóna, menta és már meg is van. Ha dezodorként használnánk, szintén a szódabikarbónával vagy teafaolajjal keverjük el. Tökéletes szagtalanító. Mindezek mellett bútorápolásra és a bőrből készült holmik tisztítására, puhítására is kiválóan alkalmas.
i