A könnyebb méregtelenítésért

Itt az ideje, hogy elkezd a tavaszi méregtelenítést, hiszen egyébként is elkezdődött a böjti időszak.
A méregtelenítés azt a célt szolgálja, hogy a szervezetedet megtisztítsd a bensődbe lerakódott salakanyagtól és méreganyagtól. Minden olyan anyagtól, amelyet nem tudsz megemészteni, esetleg nem tud kiürülni olyan ütemben, ahogy azt az egészség megkívánná. A legjobb módszer erre a gyógytea fogyasztása, melynek nem csak tisztítóhatása bizonyított, de számos kedvező egészséges hatása is van. Ízesítés nélkül, natúr teaként fogyasztva tisztítóhatása is erőteljesebben mutatkozik meg. Nézzünk öt gyógyteát, melyet kimondottan ajánlatos a méregtelenítésed során fogyasztanod!

A borsmentatea nem csak finom, pikáns ízű tea, hanem a zsírbontás megfelelő folyékony eszköze is. Az illatát is biztosító mentol serkenti az anyagcserét, fokozza az emésztési folyamatot. Bár furcsa lehet fogkrém ízű teát fogyasztanod, de gondolj arra, hogy nem csak a zsírtól szabadít meg, hanem friss leheletet biztosít. A kedvező hatás elérése érdekében naponta kétpohárnyi borsmentatea már látványos eredményeket biztosít. Mikor elkészíted, fontos az időt is figyelned, mert negyedórás áztatás bőven elég a szárított leveleknek.

A csalán régóta favorit, ezt a növényt már ősanyáink is használták, leginkább gyógyhatása miatt. A modernkori kutatások viszont bebizonyították, hogy a csalán a méregtelenítési folyamatokban is sokat segít. Vértisztító hatása miatt az egyik legideálisabb tisztítóteák közé tartozik. Kúraszerű fogyasztása maximum három hétig alkalmazható folyamatosan, de naponta ne igyál belőle fél liternél többet.

A gyömbér csodákra képes a tisztítókúrád folyamán, ugyanis egyik kedvező hatása az izzadásserkentésében nyilvánul meg. Emellett vízhajtó hatása is van, ráadásul javítja az emésztést, így puffadás ellen is kiváló. A gyömbérteádat csak citromlével ízesítve a fogyásodat is elősegíti.

A tea elkészítéséhez a szárított, porított fűszerváltozat nem igazán ideális, hiszen a hőkezelések folyamán számos segítő anyag károsodik a gyömbérben. Helyette inkább a piacon vedd meg a tisztítókúrádhoz szükséges gyömbért, és frissen hámozva, reszelve készítsd el az italodat. Teljesen más ízt fogsz tapasztalni, ami lehet csípős is – gyömbérje válogatja. Ha nem szereted a csípősebb ízeket, akkor kevesebb ideig hagyd a forró vízben!

A máriatövis tea a 2013-as év gyógynövényeként nagyon kedvelt lett a méregtelenítő teakúrákban. Nem is lehet csodálkozni rajta, hiszen hatásosan tisztítja a májat, így a tisztítókúra egy legfontosabb gyógynövényévé vált. Nem csak szárított növényként lehet megvásárolni, de létezik kapszula, illetve tinktúra formájában is. Napi két-három csésze máriatövis teával hatékony támogatod a szervezeted megtisztulását.

A zsúrlót már a növényevő dinók is ették, olyan régóta van a világon. A zsúrlótea kiváló vízhajtó hatású növény, így elsősorban a veséket és a húgyhólyagot tisztítja. Azoknak viszont nem ajánlatos fogyasztani, akiknek vesepanaszaik vannak, például hajlamosak a felfázásra, vagy a vesekőképződésre.
i