A körömvirág csodálatos egészségvédő hatása

A körömvirág nem ismeretlen számunkra, ugyanis krém formájában kiválóan fel lehet használni például az égő, viszkető bőr kezelésére. Igen ám, de áldásos hatása nem merül ki ennyiben, hiszen a körömvirág egy nagyon sokoldalúan felhasználható növénynek számít. De mit is tud pontosan ez a narancsszínű gyógynövény? Kevesen tudják például azt vele kapcsolatban, hogy nagyon sok betegséggel szemben nyújt hatékony védelmet, továbbá a rák megelőzésében is igen kiemelkedő szerepet tölt be. Bár a körömvirágnak több fajtája is létezik, általánosságban véve elmondható róluk, hogy mindnek kiemelkedő gyógyhatása van.

Gondoltad-e volna azt, hogy egykoron még időjóslásra is felhasználták a körömvirágot? Meglepő, ám az esőt kiválóan meg lehetett vele jósolni, hiszen ha a narancsszínű virágok még reggel 7 óra után is csukva maradnak, akkor biztosak voltak benne az emberek, hogy aznap esni fog. A körömvirágnak azonban van ettől fontosabb tulajdonsága is. Ilyen például az, hogy bővelkedik szaponinban, rutinban, flavonoidokban, béta-karotinban és lupeolban.

Ezek az illóolajok antibakteriális, fertőtlenítő, sőt gyulladásgátló hatással bírnak, ezért megfázásos időszakban kifejezetten ajánlott a körömvirágból készített tea fogyasztása. A virág forrázata mindemellett kiválóan tisztítja a májat és a vért, illetve az emésztésre és a gyomorfekélyre is áldásos hatást tud gyakorolni.

Sőt, ez még nem minden. A körömvirág virágzatából készített forrázat tökéletesen alkalmas görcsoldásra, lázcsillapításra, a látás javítására, valamint asztmás köhögésnél és álmatlanságnál is kiemelkedő hatást gyakorol a szervezetre. Vannak orvosok, akik meg vannak győződve arról, hogy a körömvirág egy igazi rákellenes csodaszer. A daganatos betegségek kezelése során kifejezetten jó hatással lehet a szervezetre a rendszeresen fogyasztott körömvirág tea.

A tea akkor a legegészségesebb és leghatékonyabb, ha a körömvirágot frissen szedjük, majd saját magunk szárítjuk meg és forrázzuk le. Akinek nincs lehetősége arra, hogy frissen szedett körömvirág virágzatából készítsen teát, az válassza a drogériákban kapható körömvirág virágzatát, hiszen ez is tökéletesen megfelel a teafőzésre.

Te szoktál fogyasztani körömvirágból készített teát? Milyen egyéb áldásos hatását ismered a körömvirágnak?
i