A legolcsóbb vitaminbomba – a cékla

Szerencsére manapság már télen és kora tavasszal sem kell lemondanunk a vitamindús táplálkozásról, hiszen számos olyan ételféleség szerezhető be ekkor is, ami bővelkedik a szervezet számára fontos vitaminokban és ásványi anyagokban. Vannak, akik úgy vélik, hogy sokba kerül az egészséges táplálkozás, ez azonban nem így van. Jó példa erre a cékla, amely az egyik legolcsóbb és legegészségesebb ételféleségnek számít. Lássuk, milyen áldásos hatásai vannak a céklának, és miért érdemes télen és tavasszal is nagyon sokat fogyasztani belőle! A cékla olyan vitális anyagok tárháza, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Ásványi anyagokban, vitaminokban, fito-vegyületekben gazdag, így nem csak a felnőtteknek, hanem a gyermekeknek és az idősebb személyeknek is ajánlott a rendszeres fogyasztása.

A cékla bővelkedik C-vitaminban, így az immunrendszert hatékonyan erősíti. A cékla rendszeres fogyasztása által a szervezet betegségekkel szembeni védekezése fokozódhat, valamint sokkal energikusabbak is lehetünk a gyakori céklafogyasztás hatására. A betegségből való lábadozás is könnyebb lehet a cékla segítségével, hiszen a bőséges C-vitaminbevitel meggyorsítja a betegségekből való felépülést.

A cékla emellett bőségesen tartalmaz B-vitamint, valamint béta-karotint is, amitől bőrvédő és bőrfiatalító hatással is rendelkezik eme értékes zöldség. A cékla vas tartalma bár nem túl magas, mégis érdemes belőle rendszeresen fogyasztani vashiány esetén is.

Ennek oka az, hogy a céklában lévő vasat tudja a szervezet a leghatékonyabban hasznosítani. Mivel a vas mellett folsavat is tartalmaz a zöldség, akár magzatvédő tápláléknak is tekinthetjük a céklát, vagyis a kismamák számára is ajánlott a cékla rendszeres fogyasztása.

A cékla bővelkedik mindezen értékes tápanyagok mellett káliumban is, így kiváló vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó hatással is rendelkezik. Mivel bőséges forrása a kalciumnak és a magnéziumnak is, így az idegrendszerre és a csontokra is áldásos hatást fejt ki a cékla. A zöldségben bőségesen található még cholin is, amely köztudottan jótékonyan hat az emésztésre.

Te milyen rendszerességgel fogyasztasz céklát? Milyen formában szoktad bevinni a szervezetedben a cékla értékes hatóanyagait? Céklalevet, vagy magát a nyers céklát fogyasztod szívesebben?
i