A nyersétel diétáról pár szóban

A nyers gyümölcs és zöldség a lehető legtáplálóbb eledel, hiszen minden rost, minden vitamin, minden értékes anyag természetes formájában, a hőkezelés okozta bomlás vagy rongálódás nélkül kerül be a szervezetünkbe. Sokan szeretik nyersen fogyasztani ezeket az élelmiszereket, ám még mindig érdekességnek számít, ha valaki csak és kizárólag nyersen fogyasztja őket. Állítólag a hosszan tartó fiatalság egyik alapja, hogy nem főzzük és nem sütjük a zöldségeket, hanem csak megmossuk és megsszük. A zöldségek és gyümölcsök tápértéke nagymértékben csökken, ha valamilyen főzési vagy sütési eljárásnak vetjük alá. Leginkább a vízben való főzés során történik meg, ugyanakkor ha pároljuk a zöldésget ez a veszteség minimális.

Vannak, akik csak diéták idejére térnek rá a nyers életmódra, nekik nem kell olyan széleskörű informálódást végrehajtani, mint azoknak, akik teljesen át szeretnének térni erre az életmódra. Ha valaki nyersétel diétát folytatna, akkor tudnia kell, hogy a tejtermékek és olajok fogyaszthatók, még akkor is, ha ezek átmentek némi hőkezelésen.

A hidegen sajtolt olajokkal nincs gond, viszont a tejet nagyon is hőkezelni kell a baktériumok kiölése érdekében. Húst nyersen fogyasztani roppant mód egészségtelen dolog, így ez kerülendő, ahogy a babfélék, hüvelyesek és gabonafélék fogyasztása is, hiszen ezek kizárólag csak főzve alkalmasak a fogyasztásra.

A nyersétel diéta során a rengeteg nyers zöldség és gyümölcs nagymennyiségű C-vitaminnal, B-vitaminnal és béta karotinnal, valamint élemi rosttal látja el a szervezetet, így székrekedés ellen is jó. Azonban arra ügyelni kell, hogy a túl sok nyers étel irritábilis bél szindrómát okozhat.

Hosszú távon a legjobb megoldás az, ha a normál étrend mellé illesztjük be a nyers zöldségeket saláta, köret formájában. Időnként egy-egy répa, paradicsom, uborka nyers elfogyasztása helyettesítheti az uzsonnát vagy tízórait, de párolva nagyon sok zöldség önmagában megfelel vacsora gyanánt.

A gyümölcsökről sem szabad megfeledkezni, mivel ezeket általában úgyis nyersen fogyasztjuk. Naponta többféle zöldséget és gyümölcsöt kell bevinni annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket. Ha a napi étkezést kiegészítjük egy gazdag salátával (például : saláta, rukkla, répa, cékla, uborka, paradicsom, oliva bogyó, lila hagyma) valamint három-négy különböző gyümölccsel, akkor már nagyon jól áll a szervezetünk a szükséges anyagok pótlásában.

Ne mindig ugyanazt együk, legyen változatos az étrend és heti szinten minden legyen benne, ami a zöldségesnél megtalálható. A spenót és sóka éppen olyan fontos, mint a banán vagy kivi.

A zöldségekből és gyümölcsökből készíthetünk italt is gyümölcscentrifuga segítségével, így egy palackban magunkkal vihetjük és eliszogathatjuk a fontos vitaminokat, élelmi rostokat, ráadásul főzni sem kell.
i