A reflux nem csak a bababetegség!

Egyre több felnőttet érint a reflux nevű betegség, amelyről eddig úgy tudtuk, hogy a túlevett, nem rendesen büfiztetett babák esetében fordulhat elő. Ez egy nagy tévedés! A reflux felnőttkorban is kialakuló betegség, melynek alapja a helytelenül megválasztott táplálkozás, a nem megfelelő étrend vagy a rossz étkezési szokások gyakorlata, vagy az összes együttes jelenléte. Mondhatni, hogy a magyar ember egyik jellemző betegségéről beszélhetünk, hiszen a magyar mindig zsírosan főz, sokat eszik, jellemzően nagy stressz éri minden nap, és nem sportol eleget, sok alkoholt fogyaszt, és sokat dohányzik.

A reflux felismeréséig sok idő telik el, mire a beteg eljut a háziorvosához, hogy valami nem stimmel. Pedig a refluxnak számos előtünete van, leginkább étkezés után: gombócérzés a torokban, hányinger, gyomorégés, savas büfögés, gyakori gége- vagy torokgyulladás, fájdalmas teltségérzet, gyakori rekedtség.

Hogyan alakul ki a reflux? A túl sok étel a gyomorból nem csak a bélrendszer felé folytatja útját, hanem – többnyire a feszítő mennyiség hatására – visszafelé is, hiszen a gyomor nem tud rendesen bezáródni. Ha rendszeresen sokat eszik az ember, akkor a gyomor záróizma elgyengül, ez pedig odavezet, hogy egy idő után már a kisebb mennyiségű ételmennyiség után sem záródik rendesen – a visszajutó, gyomorsavas étel marja nyelőcsövet, a gégét, a szájüreget, de még a fogzománcot is.

A refluxot gyógyítani lehet: megfelelő étrenddel, életmódbeli változtatásokkal, súlyosabb esetben gyógyszerekkel.
Ha úgy érzed, hogy neked is baj van az emésztéseddel, gyakran érzed a maródásból kialakuló fájdalmas érzést a torkodban, akkor keresd fel az orvosodat, vagy egy szakembert – gasztroenterológus foglalkozik az ilyen jellegű betegségekkel!
i