A répafogyasztás áldásos hatásai

A répa köztudottan nagyon egészséges zöldségnek számít, ezért már egészen pici gyermekkorban is előszeretettel építik be a kicsik étrendjébe. De vajon mitől is annyira egészséges és közkedvelt ez a zöldség? Népszerűsége elsősorban abban rejlik, hogy rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, valamint ásványi anyagokban is bővelkedik. Emellett, igen közkedvelt azon tulajdonsága miatt is, hogy igen sokféleképpen elkészíthető és fogyasztható, tehát nagyon könnyen be lehet építeni a kicsik és nagyobbak táplálkozásába. Fogyasztható például pörköltben, vagy levesben, továbbá saláták alkotóeleme is lehet nyers formában.

Sőt, a sárgarépából kiváló köret is készíthető húsok mellé, hiszen sütve vagy párolva is isteni finom és egészséges fogásnak számít. A legokosabb döntés azonban az, ha a sárgarépát nyersen, önmagában fogyasztjuk el. Kiválóan helyettesítheti akár a chipseket, ropit, vagy egyéb, egészségtelen nassolnivalókat, hiszen a répa igen ropogós és ízletes rágcsálnivaló, amelyet akár tévénézés vagy olvasás közben is el lehet ropogtatni.

Sőt, ez még nem minden, hiszen akár süteményekhez is felhasználható, vagy zöldséglevek elkészítése során is remekül hasznosítható. De miért is annyira egészséges a répa fogyasztása? Többek között azért, mert magas rosttartalma elősegíti az egészséges bélműködést. A beleket megtisztítja, ezáltal fogyasztása hozzájárul a bélben lévő baktériumok megfelelő egyensúlyának fenntartásához is.

A répa rosttartalma azonban nem csupán a beleknek tesz jót, hanem a májnak is, hiszen a rostok az emészthetetlen szénhidrátok toxinjait kiválóan semlegesítik. A sárgarépa bőségesen tartalmaz A-vitamint, C-vitamint, K-vitamint és E-vitamint is. Ennek köszönhetően kiváló immunrendszer erősítő hatása van, amelynek ősszel és télen kifejezetten nagy hasznát vehetjük az influenza és a megfázás megelőzése érdekében.

Ugyancsak az immunrendszer erősítését segíti elő a nagy mennyiségű cink, mangán, réz, foszfor és magnézium is, amely a sárgarépában rejlik. Az E-vitamin emellett a rák megelőzésében is nagy szerepet játszik, illetve a magas antioxidáns tartalom is bizonyítottan képes lassítani a rákos sejtek osztódását. Az A-vitamin hozzájárul a szemek egészségének megőrzéséhez, továbbá a bőrt, a hajat és a körmöket is megszépíti.

Te fogyasztasz rendszeresen sárgarépát?
i