A sport hatása az immun- és emésztőrendszerre

A sport és a sportolás nagyon sok előnyt gyakorol szervezetünkre, hiszen az ilyen folyamatok során az erőteljesebb izommunka miatt fokozódik az oxigén- és a tápanyagfelvétel, ami fokozott vérkeringéssel jár együtt. Ez azt jelenti, hogy a szervezet ilyen esetekben szükségessé válik a vér szállítókapacitásának megnövekedése, így lehetséges, hogy akik rendszeres sportot űznek, azok szervezetében a vérképzés sokkal magasabb szinten folyik, és sokkal erőteljesebben működik a vörös csontvelő is. A sportolók és a rendszeres testmozgást végzők nyálkahártyájában, bőrében és nagy általánosságban teljes szervezetében éppen emiatt sokkal élénkebb a vérkeringést, ami alaposan megnehezíti a kórokozók számára a megtelepedést azért, mert a vér könnyebben, fokozatosabban és folyamatosan szállítja a kívánt helyre az antitesteket, amelyek elengedhetetlenek az immunfolyamatok beindításához, illetve az immunrendszer védelméhez.

Legyen szó egyszerű megfázásról, valamilyen fertőzésről vagy komolyabb betegségről, egy aktív életet élő sokkal könnyebben legyűri a problémát.

Az immunrendszer mellett a rendszeres mozgás az emésztőrendszerre is nagyon jó hatást gyakorol! Egyes vizsgálatok szerint a mozgásszegény életmódot folytató emberek gyomor- és bélperisztaltikája sokkal kisebb mértékű a sportolókhoz képest, avagy emésztésük lassabb, hajlamosabbak az elhízásra, a krónikus székrekedésre, valamint az ehhez kapcsolódó különféle aranyeres panaszokra is.

Mivel a rendszeres mozgást végzők esetében a bélmozgás sokkal gyorsabb és élénkebb, ezáltal a székletürítés és rendszeresebb, a bélben sokkal kevesebb méreg- és rákkeltő anyag tud lerakódni, ezáltal ezek kevesebb ideig tudják kifejteni káros hatásaikat. Ez az oka annak, hogy a sportolók kevésbé hajlamosak a bélbetegségekre, főként a béldaganatok kialakulására, szemben a mozgásszegény életmódot folytatókkal!

i