A sportóra fejlődésének története

Napjaink egyik nagy divatja, a méltán népszerű sportóra vagy aktivitásmérő karóra. Ez az eszköz segít konrollálni a mozgásunkat, megfigyelni hatékonyságunkat, és szabályozni a mozgás intenzitását a célhoz igazítva.

A pulzusmérés a kardioedzések és a zsírégető edzések hatékony támogatásával az állóképesség növelésében és a fogyás beindításában is fontos szerepet játszik.

A sportórához vezető út

Ahogy minden más dolgot illetően, úgy a sportóra estében is elmondható, hogy a kezdetek nem voltak ennyire hatékonyak, mint napjaink órái.

Először lépésszámlálóval kezdődött a sportóra világhódító útja. A lépésszámláló nagy siker lett, ám hatékonysága erősen megkérdőjelezhető. Mire megyünk azzal, ha tudjuk, hány lépést tettünk meg? A hiányosságokra hamar sikerült felfigyelni, és az igény is egyre nőtt valami olyan eszköz iránt, ami nem „laboratóriumi” keretek között használható csak az edzések intenzitásának megfigyelésére. 

A forrás adott volt, hiszen a gyógyításban is használt eszközök sokszor képezik forrását más egyéb területre szánt eszközöknek. A pulzusmérés korszaka akkor kezdődött el, mikor a kardio és aerob gyakorlatok teret hódítottak, a nők és férfiak egyaránt igényelték a fogyáshoz vezető legjobb utakat.

A kardio gyakorlatoknak nagy szerepük van a fogyásban, tulajdonképpen a diétán kívül, vagy amellett ez a megfelelő mozgás a megfelelő testsúly eléréséhez. A lépésszámláló órák már elavulttá váltak, mikor megjelentek az első pulzusmérő eszközök.

Ezek vagy mellkasi pulzusmérő övek voltak, vagy pedig pulzusmérő karórák, melyek a csuklón érzékelték az aktuális pulzusszámot. A sportórák történetében ez nagy lépés volt, hiszen ezzel az új eszközzel már nagyon jól kontrollálhatóvá váltak az edzések. Nem csupán a kardiozásban játszik szereped a sportóra, hanem az anaerob gyakorlatok megfelelő intenzitású kivitelezésében is segítséget nyújt a szinten tartáshoz, megfigyeléshez és szabályozáshoz.

A pulzusmérő óra

A pulzusmérő óra már egy olyan szint, ami soha nem tud elavulni, hiszen számos olyan eset van, mikor bőven elegendő a pulzusmérés az edzés megfelelő elvégzéséhez. Ugyanakkor vannak olyan sportolók vagy civilek, akik ennél is sokkal hatékonyabbak kívánnak lenni. Számukra fejlesztették tovább a sportórákat.

Az új eszközök már nem csupán a pulzusmérésben jeleskednek, hanem mérnek távolságot, sebességet is. Ezeken kívül mára elérhetővé váltak olyan eszközök, szintén sportórák, melyek az aktivitásmérő névre hallgatnak. Ezek a sportórák az egész napi vagy heti vagy havi aktivitást figyelik, raktározzák.

Minden lépés számít, ahogy minden lustálkodással töltött perc is. Az aktivitásmérő teljes képet ad arról, hogy milyen „fordulatszámon pörgünk” a megfigyelt időszakban.

i