A súlyzós edzés három alapvető típusa

Edzőterembe általában erősödni, izmosodni jár az ember, főleg a férfiak. A súlyzós edzés azonban a nőknek is hasznos lehet, és jól használható az izom állóképességének növelésére, illetve zsírégetésre is. Azonban nem mindegy, hogy milyen súlyokkal és hogyan edzünk. Ha nem vagyunk tisztában a különféle módszerekkel és hatásaikkal, egészen más eredményt kaphatunk, mint amit szeretnénk. Így először azt kell eldöntenünk, hogy nagyobb izmokat, vagy nagyobb erőt akarunk-e, vagy inkább fogyni, szálkásodni szeretnénk!

Amennyiben nagyobb izmokra pályázunk, úgy olyan súlyokkal kell végeznünk a gyakorlatokat, amikkel egy sorozatban minimum 6, de inkább 8, esetleg 10 szabályos ismétlést tudunk végrehajtani. Ebből célszerű 4 vagy 5 sorozatot végeznünk, a sorozatok között nagyjából egy perces szünetekkel.

A gyakorlat során elvégzett összes ismétlés számának 30-40 között kell lennie. A konditermekben, főleg a férfiak részéről általában ezzel az edzésmódszerrel találkozunk, jellemzően 4×8 vagy 5×8 ismétléssel gyúrják a vasat azok, akik látványos izomzatot szeretnének felépíteni. Ehhez persze fontos a megfelelő, fehérjedús táplálkozás is.

A nagy erőre pályázók nagyobb súlyokat mozgatnak, de kisebb ismétlésszámban, a sorozatok között több pihenőidővel. Időről időre kipróbálják, melyik az a legnagyobb súly, amivel még egy szabályos ismétlésre képesek, és edzéseik során jellemzően 3-4, maximum 6 ismétlést végeznek, inkább 4, mint 5 sorozatban. Ennél az edzésmódszernél nagy szerepe van a bőséges táplálkozásnak és a sok pihenésnek.

A fogyni vágyók, illetve azok, akik úgy szeretnének izmosodni, hogy közben nem akarnak izomkolosszussá válni, a nagy ismétlésszámú gyakorlatokat végzik. Olyan súlyokat mozgatnak, amikkel intenzív tempóban el tudnak végezni akár 20 ismétlést is.

Az ismétlések száma akár a százat is elérheti, minél kevesebb sorozatból kivitelezve.
i