A szilvában rejlő egészség

Hamarosan elérkezik a szilva szezonja, amikor filléres áron szerezhetjük be a frissen szedett gyümölcsöt. A szilva rendkívül ízletes és már az egészen kicsiny gyermekek is szívesen fogyasztják.
Talán nincs is olyan ember, aki ne enné szívesen a szilvát, hiszen édes ízével, különleges zamatával mindenkit elvarázsol a lila gyümölcs. Igen ám, de a szilvát nem csupán remek íze miatt ajánlott fogyasztani.

A szilva ugyanis, az egyik legegészségesebb gyümölcs, ezért nyáron érdemes jól bevásárolni belőle. Fogyaszthatjuk frissen, gyümölcssaláták formájában, vagy eltehetjük télre is, befőttként vagy lekvárként.

Milyen jótékony hatásai vannak a szilvának?

A fáról hullott egészségként is emlegetett gyümölcs telis tele van B vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így a szervezetre kifejezetten jótékonyan hat, ha rendszeresen fogyasztunk szilvát. A bőséges kálium tartalom mellett, találhatunk benne nátriumot is, bár sokkal kisebb mennyiségben.

A szilva igen kiválóan funkcionál természetes vértisztító „szerként”, emellett a vérnyomás értékekre is jótékony hatást gyakorol és a koleszterin szintet is normalizálja, ha rendszeresen fogyasztunk belőle. A vesebetegek és a májpanaszokkal küzdő emberek is bátran fogyaszthatnak szilvát, hiszen ez a gyümölcs képes arra, hogy az említett betegségek kínzó tüneteit enyhítse.

A szilva fogyasztása a reumások számára is kifejezetten ajánlott. Az emésztési zavarokra is jótékony hatást képes gyakorolni a szilva, hiszen már kis mennyiségben fogyasztva is hashajtó hatása van, így remekül képes szabályozni a székletet. Fertőzéses megbetegedések ideje alatt is jó szolgálatot tehet a szilva fogyasztása, mivel a hurutot remekül oldja, és a beleket is megtisztítja.

Stresszes élethelyzetekben is javallott bőségesen szilvát fogyasztani, hiszen a benne lévő, nagymennyiségű B-vitaminnak köszönhetően az idegrendszer is ellazulhat, a feszültség oldódhat. Te szereted a szilvát? Szoktál nyáron nagy mennyiséget fogyasztani belőle?
i