A szója egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Gondolkoztál már azon, hogy vajon hazánkban miért fordulnak elő olyan nagyon gyakran rákos megbetegedések, míg más országokban alig-alig vannak ilyen esetek?
Ázsiában például, csak igen kevés rákos megbetegedést diagnosztizálnak, emellett pedig elenyésző a száma az infarktuson átesett embereknek, a menopauzális tünetekkel rendelkezőknek és az agyvérzésen átesetteknek. Valóban az ételünk lenne az életünk? Létezik, hogy a táplálkozási szokások ilyen nagyon látványosan képesek befolyásolni az egészségi állapotunkat?

A válasz, igen! Az elmúlt évek során számos kutató vizsgálta azt, hogy az ételek miképpen hatnak az egészségi állapotunkra. A kutatások eredményei megdöbbentőek lettek, hiszen egyértelműen bebizonyosodott az, hogy a táplálkozás, az elfogyasztott ételek minősége nagyban befolyásolja azt, hogy ki mennyire lesz egészséges.

A különböző földrészeken élő emberek más-más ételeket fogyasztanak, mások a táplálkozási szokásaik, így az őket érintő betegségek is eltérőek. Ezek az eltérések egyértelműen a táplálkozási szokásokra vezethetőek vissza. A távol- keleten élő emberek étrendje nagymértékben zsírszegény, ám rostokban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag. Húst alig-alig fogyasztanak, ám a szója gyakran kerül náluk az asztalra.

A tudósok véleménye az, hogy a nagymértékű szójafogyasztásnak köszönhetik az ázsiai emberek a rákos megbetegedések csekély számát.

De mi is pontosan a szója?

A szójabab nagyjából 5000 éve ismert az emberek számára, ám eleinte még nem fogyasztották el azt, csupán a vetésforgó egyik tagjaként hasznosították. Később, Kínában rádöbbentek arra, hogy a szójabab igenis fogyasztható ételféleséggé válhat, ha fermentálják azt.

Mitől válik rákellenes hatásúvá a szója? A szójában nagy mennyiségű fitoösztrogén található meg.

A fitoösztrogének segítik a szervezetet a rák elleni harcban. Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztanak szóját, illetve szójából készült ételeket megfigyelhető, hogy sokkal kisebb arányban alakulnak rákos megbetegedések.

A szójában található fitoösztrogének a rák megelőzésében, valamint a daganatos megbetegedés leküzdésében is nagy segítséget nyújthatnak.

Te szoktál szóját fogyasztani? Milyen ételek elkészítéséhez használsz szóját? Tisztában voltál azzal, hogy a szója rákellenes hatással bír?
i