A testmozgás az egyik legjobb módja, hogy elkerüljük a szívbetegségeket

A világhírű Boston Klinika szakemberei nemrégiben megerősítették, hogy kutatásaik alapján már az enyhébb fitnesz gyakorlatok, valamint egy hosszabb, normál intenzitású séta is képes arra, hogy javítsa az emberek kedélyállapotát, ezen felül pedig csökkentse a koleszterin és a vércukor szintjét. Mindezt lefordítva, már egy laza testmozgás is képes arra, hogy közvetett formában megelőzhessük vele a szívbetegségek kialakulását! A klinika munkatársai 8 éven keresztül vizsgálódtak a témában. Az időintervallum során több mint 85 ezer, 40 és 65 év közötti pácienst vizsgáltak meg.

A fókuszcsoportok egyik részét arra kérték, hogy mindennapi testmozgásukat nagyobb sétákkal, enyhe kardió edzéssel biztosítsák maguknak, tehát kerékpározzanak, kerti munkázzanak és így tovább. A kontrollcsoporttól ezzel szemben azt kérték, hogy a vizsgálat ideje alatt semmilyen extra mozgást se végezzenek az átlagos, mindennapi tevékenységeken felül.

A több kisebb-nagyobb csoporton is elvégzett kutatás eredményei képesek voltak kimutatni, hogy azok az emberek, akik naponta legalább 3 órát töltöttek aktív mozgással, tehát sétával, vagy házkörüli teendőkkel, azok 40 százalékkal képesek voltak csökkenteni szervezetükben a szívinfarktus, valamint az agyvérzés kockázatát.

A vizsgálatok kimutatták ezen felül, hogy még azoknál az embereknél is csökkent – noha minimálisabban – a szívbetegségek kialakulásának lehetősége, akik napi szinten csak lassabb sétákra vállalkoztak, méghozzá legfeljebb 1 óra hosszan.

A kutatók a fentiek után felhívták az emberek figyelmét arra, hogy amennyiben szeretnénk egészségesen élni, akkor minden nap iktassunk be egy kis mozgást az életünkbe, amit nem feltétlenül szabadidőnkből kell elvenni. Elég csak például jobban megszervezni mindennapjainkat, ezáltal kerékpárral vagy gyalog menni a munkahelyre, vagy bevásárolni.
i