A tisztítókúra elengedhetetlen élelmiszere: a zöldség és gyümölcs

2014-03-24 08:55
2020-05-03 12:51
FittSport
A tisztítókúra elengedhetetlen élelmiszere: a zöldség és gyümölcs
Az egészséges étrend összeállításakor egyébként is figyelned kell arra, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyassz. A méregtelenítés időszakában ajánlott még többet enni ezekből az élelmiszerekből, hogy a tisztítókúrád ne tartson olyan sokáig, de hatásosan pucold ki szervezetedből a sok salakanyagot. Kevesen bírják kemény diétát, még kevesebben bírják ki a léböjtkúra gyötrelmeit. Nekik ajánlunk olyan zöldségeket és gyümölcsöket, melyek segítik a szervezetük megtisztulását, még sem kell éhezniük.

A céklát legtöbben ecetes salátaként fogyasztják, pedig nyersen lereszelve tökéletes tisztító salátát lehet belőle készíteni.

Magas vastartalma miatt a szervezeted vérellátására van csodálatos hatással, az antioxidáns tartalmának egészségre gyakorolt hatásáról már beszélni sem kell, annyira jó.

A cékla-alma reszelve olyan étek, melyből sokat is lehet fogyasztani a tisztítókúrád során, hiszen nagyon sok friss C-vitamint is fogyasztasz, így az immunrendszeredet is erősíted vele – tavasszal ez kimondottan jól jön. A rosttartalma segíti a bélrendszer tisztulási folyamatait, ám a végeredmény láttán ne rémülj meg: a céklalé festi a székletet.

A paradicsommal kapcsolatban azt mondják, hogy az olaszok egészségvédő gyümölcse, függetlenül attól, hogy mi zöldségként fogyasztjuk. Az olaszok egészségét a naponta fogyasztott paradicsomnak tudja be a közhiedelem, amivel vitatkozni nem érdemes. Rengeteg C-vitamin, antioxidáns található meg ebben a finom, pirosra érett gyümölcsben, de ha már unod a piros színt, keress sárga paradicsomot.

A zeller vízhajtó hatásával kapcsolatban számos tanulmány foglalkozik már, a tisztítókúrában viszont a szárzellerként ismert levélzeller már kora tavasztól kapható a piacokon. A levélzellernek is afrodiziákum hatást tulajdonítanak, így nem csak az egészségedre van jó hatással!

Az uborka ki sem maradhat egyetlen tisztítókúrából sem, hiszen tele van káliummal, melynek vízhajtó hatása ismert. Nem csak ételként, nyersen fogyasztva lehet jelen a tisztítókúrádban, hanem lereszelve, levét leszűrve ihatod is. Rosttartalma nem jelentős, de víz helyett fogyasztva sokat tehetsz szervezeted belső megtisztulásáért.

Sárgarépát mindig lehet kapni, de tavasszal, mikor az első meleg napsugarak jelentkeznek, kimondottan ajánlott a méregtelenítés során alkalmazni. Magas karotin tartalmának köszönhetően védi a bőrödet, rosttartalma viszont a bélrendszerednek tesz jót. Ráadásul a reszelt, nyers sárgarépa sokáig biztosítja a teltség érzetét, így kevésbé érzed az éhséget. Almával ízesítve nagyon finom vacsora készíthető belőle.

A téli időszakban a narancs és a mandarin a citrusfélék közül a leggyakrabban fogyasztott gyümölcs, de így a tavaszi tisztítókúra idejére már alapvetően nem lehet akárhol megvásárolni. Ilyenkor a grapefruité lesz a főszerep, hiszen idénye is ilyentájt kezdődik.

A grapefruit zsírégető hatása komoly szerepet kap a méregtelenítés során, rosttartalma a bélrendszer működését segíti, magas C-vitamin tartalma pedig az immunrendszer erősítésében játszik fontos szerepet. Ez egy olyan gyümölcs, mely komplex módon támogatja az egészségedet, így ki nem hagyhatod egyetlen méregtelenítő étrendből sem!
i