A túl sok fehérje akár rákot is okozhat!

Egy nagyon érdekes és meghökkentő kutatási eredmény látott napvilágot nemrégiben. A Cell Metabolism nevű szaklapban tették közzé azt a tanulmányt, amelyben bebizonyosodott, hogy azok a közép korú személyek, akik túl sok állati fehérjét fogyasztanak, sokkal nagyobb eséllyel válnak a rákos megbetegedések áldozatává, mint azok, akik csak kevés állati fehérjét visznek be a szervezetükbe.
A rák kialakulásának megnövekedett kockázatán kívül, arra is fény derült, hogy azok a középkorúak, akik sok tejterméket és húst fogyasztanak, hamarabb elhalálozhatnak, mint a kevés fehérjét fogyasztó személyek. Főként a diabétesz miatt bekövetkező halálozás volt a legjellemzőbb az túl sok állati fehérjét fogyasztó csoport tagjaira.

Egészen eddig még nem voltak arra utaló kutatási eredmények, amely az állati fehérje nagymértékű fogyasztásának káros következményeiről árulkodtak volna. A most bemutatott tanulmánnyal kapcsolatban érdemes azt kihangsúlyozni, hogy a túlzott mértékű állati fehérje fogyasztás főként a középkorú felnőttekre van káros hatással. Vagyis, ami egy bizonyos életkorban jó lehet a szervezet számára, az egy másik életszakaszban károsan is hathat. Az állati forrásból bevitt fehérje képes befolyásolni egy úgynevezett IGF-1 hormont.

Ez a hormon egy növekedési hormon, amelynek a szintje jelentősen lecsökken a 65 életév betöltése utáni években. Amennyiben ennek az IGF-1 nevű hormonnak a szintje csökken, úgy izomveszteség és kóros gyengeség léphet fel a szervezetben. Mindez azt jelenti, hogy míg a 65 év fölötti felnőttek szervezetére nincs káros hatása az állati fehérjéknek, úgy a 65 év alatti személyeknél káros folyamatok indulhatnak el a testben.

Okosabb döntés tehát az, ha a szervezet számára fontos fehérjemennyiséget nem állati forrásból visszük be a szervezetünkbe, hanem inkább növényi eredetű fehérjékből biztosítjuk azt. Kitűnő növényi eredetű fehérje források például a hüvelyes zöldségek, ezeknek ugyanis nincsen semmiféle káros hatásuk a szervezetre. Nem okoznak például rákos megbetegedéseket sem. A napi ajánlott fehérjemennyiség egy középkorú személy számára megközelítőleg 45-50 grammra tehető, egy 60 kilogrammos felnőtt esetében. Ez azt jelenti, hogy testsúly kilogrammonként 0,8 gramm fehérjét igényel a szervezet ebben az életszakaszban.

Te elegendő fehérjét fogyasztasz egy nap? Milyen forrásból biztosítod a szervezeted számára a nélkülözhetetlen fehérjéket?
i