A túledzés jelei

Nehéz elképzelni, de könnyen túledzhetjük magunkat, ha túlzottan belelendülünk az edzés örömeibe. Igaz, hogy csak a kitartó, rendszeres és kemény munka hozza meg a kívánt eredményt, valamint akkor fejlődünk igazán, ha feszegetjük a határainkat és a lustaság nagyon rossz dolog, de mindennek van határa.

Ezt a határt a szervezet jelzi, már csak azzal is, ha éppenséggel nem esik jól az edzés fizikailag vagy teljesen elment tőle a kedvünk. Érdemes odafigyelni ezekre a jelekre, mert komoly következményekkel járhat, ha minden áron erőltetjük magunkat. A test idővel feladja és akkor a fejlődés helyett bizonyos formájú visszafejlődés következik be.

Aki elkezd edzeni, vagy már régóta csinálja és valósággal a szenvedélye a sport, sokszor esik abba a hibába, hogy a kedve hajtja, ám a test már nem akaródzik dolgozni, mert kimerült, elfáradt, regenerálódnia kell, erőt gyűjteni. Nincs az a gép, ami folyamatos munkára termett, így hát az emberi test sem szabad állandó terhelés alatt tartani, mert belerokkan.

Először csak kicsit, másodszor jobban megérezzük, de sokadszorra már maradandó problémák kísérik a túledzést, a túlhajszolást.

Mitől alakulhat ki a túledzés? Nem csak egyszerűen a túl sok testmozgástól, más okok is vezethetnek idáig, íme a lista:

  • A nem megfelelő intenzitás. Ha túl gyorsan fokozzuk az edzés közbeni terhelést, nem hagyunk időt a testünknek, hogy alkalmazkodjon az új elvárásokhoz és egy idő múlva már nem bírja tovább a terheket.
  • A túlzott gyakoriság. A kimerítő edzéseket nem lehet minden nap végezni átlagos életmód mellett. Ha versenyszerűen sportol valaki, akkor a felkészülések, és a nagy versenyek túlzott gyakorisága teljesen kimerítheti testileg, lelkileg az embert.
  • A nem megfelelő táplálkozás. Még sportolás nélkül is nagyon fontos, hogy a szervezetünk kellő mennyiségű folyadékot kapjon folyamatosan, valamint ne szenvedjen hiányt vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, rostokban és energiában. Ha sportolunk, akkor minderre fokozottan figyelnünk kell.
  • A túl nagy hideg és a túl nagy meleg sem kedvez az emberi testnek, főleg, ha ugyanazt az edzést akarja lefolytatni, mint a megfelelő hőmérsékleten. A szervezetnek elég problémát jelent a hőmérséklet szélsőségességére való átállás, a nagy megterhelést nem biztos, hogy emellett elbírja.
  • A stresszes életmód nagyon visszavetheti a teljesítményt. Ha nem a stresszt orvosoljuk, hanem csökönyösen akkor is még többet edzünk, kimerítjük magunkat. Sok esetben a stresszre inkább csillapító hatással van a sport, ám ez nem minden esetben igaz. A versenyek előtti stressz például a felkészülést és az eredményességet nehezebbé teszi, nem pedig enyhül a sport miatt.
i