A Vádli Edzése Edzőgép Segítségével

A vádli izmai általában folyamatos terhelésnek vannak kitéve a hétköznapi járás, állás során és nem ritka az sem, hogy súlyok cipelése vagy hosszan tartó lépcsőzés, hegymászás során még extra terhelést is kapnak. Ennek következtében a vádli izmai kimondottan erős izmok, különösen méretükhöz képest. Ugyanakkor nagyon nehéz az edzésük, mivel lényegében folyamatosan edzés alatt állnak, még a nem sportolók esetében is. A vádli edzésének egyetlen módja van, a sarkat megemelve lábujjhegyre kell állni. Ez persze önmagában nem jelent nagy kihívást az izomnak, ezért érdemes felváltva bal- és jobb lábbal végezni, mert ezzel a kétszeresére nő a terhelés. Legtöbbször ez is kevésnek bizonyul, ezért a haladó testépítők súlyt vesznek magukhoz és úgy edzenek. Így viszont instabillá válik a fél lábon állás, tehát a terhelés fokozásához drasztikus méretű súly felvételére van szükség. Ez viszont nagy terhelést jelent a karok, a vállak izmainak és a derekat is igénybe veszi. Ezért a leghatékonyabb, ha edzőgépen vádlizunk.

 


Milyen a vádlira használható edzőgép?


Kifejezetten a vádlizás célját szolgálja a vádlizógép. Ezen vállainkat kényelmes, párnázott keretek alá helyezve végezhetjük a gyakorlatot megfelelő súlyú terheléssel. A vádlizógépekre úgy célszerű ráállni, hogy sarkunk lógjon le a padról, így nagyobb mozgástartományban végezhetjük a gyakorlatot. Törekedjünk arra, hogy gerincünk egyenes maradjon és csináljunk legalább 15-20 ismétlést egy sorozatban. Amennyiben koncentrált terhelésnek szeretnénk kitenni a vádlinkat, úgy végezzük váltott lábbal a gyakorlatot. Vádlizógépeket készítenek pusztán a vádli edzésére, de számos kombinált edzőgép is jól használható erre a gyakorlatra. Megfelelő súlyzókészlettel jól variálhatjuk és pontosan szabályozhatjuk a terhelést.

 

Vádli
Kép forrása: Pexels.com


Guggoló keret segítségével is jó eredménnyel edzhetünk a vádlinkra, itt szintén próbáljuk a legnagyobb mozgástartományban végezni a gyakorlatot. Mivel itt a súly valamivel nagyobb nyomást fejt ki a vállainkon keresztül az egész testünkre, így kiemelten fontos, hogy helyes tartásban végezzük a gyakorlatot és ne legyen hajlott a hátunk, illetve ne mozogjon előre, hátra a csípőnk.

A vádlizás kivitelezhető lábtoló gépen is. A Hack-gépnek, vagy régebbi nevén Nautilus-gépnek elsősorban a guggolás kiváltásban van nagy szerepe, de végezhető rajta vádliedzés is. A gyakorlatot ebben az esetben is nyújtott lábbal kell kivitelezni, viszont itt nem a sarkunkat kell megemelni, hiszen ebben a helyzetben ez nem is sikerülne, hanem testsúlyunkat a lábfejünk első részére feszítve lábujjainkat kell előrenyomni, és ezzel a súlyt is feljebb mozdítani. A gyakorlatok végzése közben megválaszthatjuk, hogy vádlink melyik részére essen a terhelés. Amennyiben a lábujjaink kifelé néznek, sarkaink pedig egymáshoz közel vannak, a vádli belső fele terhelődik jobban. Befelé néző lábujjak esetén pedig a vádli külső felére esik a nagyobb terhelés. Az edzőgépek sokszínűségét ez is bizonyítja, hogy még ezt a nehezen fejleszthető izmot is formálhatjuk a segítségükkel.

Te milyen gépeket használsz a vádlid erősítésére? Tippjeid oszd meg velünk és a többi olvasóval kommentben!

i