A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány állapota egy olyan tipikus hiánybetegség, ami leginkább a rossz étrendnek és étkezési szokásoknak köszönhető. Felléphet tehát abban az esetben, ha túl kevés vasat viszünk be szervezetünkbe, de akkor is, ha a bevitt vasat nem tudjuk megfelelően hasznosítani. Az állapot fáradékonysággal és kimerültséggel jár együtt, miközben csökken a szervezet teljesítőképessége, a hasnyálmirigy működése, hovatovább előidézheti a vércukorszint emelkedését is olyan általános tünetek mellett, mint a szomjúság, az étvágytalanság, a sápadtság vagy a fejfájás. A vashiány az esetek jelentős többségében azért alakul ki, mert kevés a szervezetben a B2-, B6-, B12- és C-vitamin, amelyek segítenek a vas megkötését.

Sok ember
Kép forrása: Pixabay.com


Amit érdemes elkerülni

A vashiányról érdemes tudni, hogy egy rendkívül összetett folyamat, amivel kapcsolatban nem csak az a lényeges, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mik azok az ételek, amiket elkerülünk, hiszen vannak élelmiszerek, amelyek meggátolhatják a vas felszívódását. Ilyen többek között a finomliszt, illetve minden abból készített étel, de a túl zsíros, illetve tartósítószerrel gazdagon ellátott étkek fogyasztása sem túl javasolt.

Erősen ajánlott mindeközben határok közé szorítani a fehérjefogyasztást, ami persze nem jelenti azt, hogy soha ne együnk semmit, de ne többet, mint amennyire szervezetünknek szüksége lehet. Fontos likvidálni továbbá étrendünkből a cukrokat, és azokat a teákat is, amelyek mesterséges aromákat tartalmaznak. Röviden és tömören tehát próbáljunk meg a lehető legegészségesebben élni, amivel nem csak vashiányos állapotunkat oldhatjuk meg, hanem még esetleges súlyfeleslegünket is leolvaszthatjuk magunkról.

Mit fogyasszunk, hogy megelőzzük a vashiányt?Szervezetünk akkor képes tökéletesen működni, ha egyensúlyban van, azaz minden vitamin, nyomelem, ásványi anyag megfelelő mennyiségben van jelen. Sajnos sokszor előfordul, hogy ez az egyensúly felbomlik, és valamely fontos anyagból kevesebb van a szervezetünkben. Ez pedig akár betegségekhez is vezethet, vashiány esetén a vérben lévő vörösvérsejtszám megcsappan.

A vas nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, normális esetben nagy mennyiségben található a vérben, és igen fontos szerepe van, ugyanis az oxigént szállítja a sejtekhez. Így tehát ha nincs elegendő vas a szervezetünkben, akkor a vörösvértestek nem tudják az oxigénellátást tökéletesen végezni. Ebből pedig az következik az elején említett fáradtság, levertség.
Gyakori tünete a vashiánynak a sápadt arcszín, a szédülés, fáradékonyság, a koncentráció csökkenése, vagy akár a hajhullás is.

A vegetáriánus életmód is okozhatja a vérszegénység kialakulását, de akár a túlzott mértékű sport is. Nőknél a menstruáció és a várandósság okozhatják a vas mennyiségének csökkenését. A veszélyeztetettek körében fontos a vas utánpótlása, így erős menstruáció estén, valamint kismamáknak egyaránt. A várandós anyáknak amúgy is több vasra van szükségük az átlagnál, így esetükben fokozottan oda kell figyelni a vasháztartásra, mivel a vérszegénység mind az anya, mind a magzat számára súlyos következményeket okozhat.

A hiányzó vasat különféle patikaszerek, táplálék kiegészítők formájában is bejuttathatjuk a szervezetbe, de mindenképpen jobb a természetes vaspótlás, mivel a szintetikus szereknek csak kis százaléka hasznosul.
Hogy juttathatjuk elegendő vashoz a szervezetünket? Nagyon fontos a megfelelő táplálkozás. Fogyasszunk minél gyakrabban vasban gazdag ételeket, mint pl. tojássárgája, zabpehely, köles, bab, borsó, lencse, spárga, spenót, sóska, brokkoli, cékla, fokhagyma, dió, mák, mogyoró, napraforgómag, sárgabarack, áfonya, szeder, feketeribizli, füge, szőlő, méz, osztriga, kagyló, sertésmáj, vese, egyéb vörös húsok. A vörös szőlőből készült gyümölcslevek, valamint a vörösbor is alkalmas a vaspótlásra.
Nem elég azonban, ha vasban gazdag ételeket fogyasztunk, ügyeljünk arra is, hogy kerüljük azokat az ételeket, amelyek a vas felszívódását gátolják. Ilyen például a rebarbara, szénsavas italok és cukrok, finomított élelmiszerek,fekete tea, fekete kávé.

i