A Vibrációs-Masszírozó Gép Testre Gyakorolt Hatása

2017-02-24 13:14
2020-03-20 07:26
FittSport
A Vibrációs-Masszírozó Gép Testre Gyakorolt Hatása

A feltételezések szerint a vibráció hatására csökken a motoros egységek ingerküszöbe, és ez váltja ki a vibráció utáni nagyobb teljesítőképességet.

A vibrációs masszírozó gép, vibrációs pad jótékony kiegészítője az edzésnek. A vibrációs gép az izomnyújtáshoz hasonló hatást vált ki, bár ez esetben az izomrostok megnyúlása sokkal kisebb mértékű. Ugyanakkor a másodpercenkénti 20– 100 igen rövid nyújtás (20–100 Hz) hatásának összegződése fokozatosan megnöveli az izom feszülését, amelyet az izmok elektromos aktivitásának fokozódása jelez.

A vibrációs masszírozó gép gyakorlati alkalmazása a fitneszben

A vibrációs gép közvetlen hatásának vizsgálatakor kezdetben az izmokat az ínon keresztül stimulálták. Ez olyan hatást keltett, mint amikor az ínra mért ütéssel váltják ki nyújtásos reflexet, vagyis a nagy szaporaságú rezgés hatására az izom feszülése megnövekedett. Az elmúlt tíz esztendőben elterjedt az úgynevezett teljes test vibráció, amely egyszerre több izomra fejti ki hatását, és pozitívan hat az egész test mozgására, illetve annak fizikai teljesítményére.

A teljes test vibrációt egy úgynevezett vibrációs pad, vibrációs gép segítségével végzik:

 • Ha a személyek guggoló helyzetben vagy egyenes állásban lábujjhegyen állnak a vibrációs padon, a test az alsó végtagon keresztül vibrálható – ekkor elsősorban a boka-, a térd- és csípőízület feszítő izmait éri a stimuláció.
 • A test vibrálható a felső végtagon keresztül is, ha a kezek a vibrációs gépen mellső fekvőtámaszban helyezkednek el.
 • Ez estben a könyököket kissé be kell hajlítani, hogy a vibráció kifejezetten az izmokat érje.
 • A teljesítményfokozás érdekében végzett vibráció alkalmazásakor a rezgés frekvenciája 20–40 Hz között mozog, az amplitúdó 2–10 mm és egy sorozat 30–60 másodpercig tart, amelyet általában öt–tízszer ismételnek, egy perces szünetek beiktatásával.

A vibrációs masszírozó gép teljesítménynövelő hatásátt több tanulmány is bizonyította

A vibrációs gép közvetlen hatását vizsgáló tanulmányok arról számoltak be, hogy:

 • a karhajlító izmok erőkifejtése mind izometriás, mind dinamikus munkavégzés során a vibrációt követő 15 percen belül megnőtt,
 • mintegy 50 százalékos erőnövekedést regisztráltak, amikor a vibrációt súllyal végzett karhajlításokkal kombinálták.

A vibrációs gép új lehetőség a csontritkulás kezelésére

Ha a vibráció nem közvetlenül az inakon és az izmokon, hanem a csontrendszeren keresztül is éri a testet, akkor:

 • a rezgések a csontokon is jelentkeznek, amely jótékony hatású lehet a csontok egészséges állapotának fenntartásában, illetve
 • a csontritkulás megelőzésében vagy kezelésében.

Kutatások arról számoltak be, hogy menopauza utáni nőkön, hat hónapon keresztül heti három alkalommal végzett vibrációs edzés után a csípő csontürüsége jelentősen megnövekedett a kontroll személyekéhez viszonyítva.

A vibrációs edzés, mint rehabilitációs módszer

A vibrációs masszírozó gépnek, mint láthattuk, mind akut, mind krónikus fizikai teljesítményfokozó hatása van. Természetesen nem helyettesíti az erőedzéseket, de megfelelő kiegészítője lehet azoknak, ha kettőt együttesen alkalmazzák.

 • Sérülés vagy operáció után az izmok legyengült állapotban vannak, és a felépülés egyik fontos eleme a mozgatórendszer működésének helyreállítása.
 • Idős emberek esetén, akiknek az ízületi porcai elhasználódtak, nagy erők nem alkalmazhatók:
  • a csontritkulás megakadályozására, vagy
  • magas vérnyomás betegségben szenvedőknél, akiknek a nagy súlyokkal történő erőfejlesztés nem javasolt, a teljes test vibrációs gépek alkalmazása jó megoldásnak látszik a mozgatórendszer karbantartására.
 • A vibráció a rehabilitációban nem új keletű, hiszen Greenville már 1881-ben használta a vibrációt a fájdalom csökkentésére, csak elfeledkeztek róla.
 • A vibrációs gépek jótékony hatását az utókor ismét felfedezte, és saját előnyére fordíthatja.


A Fittsport áruházban több gyártó vibrációs gépe is megtalálható, mint a Weslo Energy Board vibrációs gép, Pro-Form Wellness vibrációs gép, és a Robust Vibro vibrációs gép.

i