A vörösbor egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Hazánkban a borkészítésnek nagyon régi hagyományai vannak. Nem véletlen az sem, hogy a magyarok nemzetének egyik jelképévé a bor válhatott, hiszen számos borvidék helyezkedik el országunk területén belül. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a bor nem csupán finom, hanem egészséges is egyben.
Tudtad-e azt, hogy a rendszeres, mértékkel történő borfogyasztás véd az emésztőszervrendszer fertőzéses megbetegedéseivel szemben?

A bor ugyanis, kiváló bélfertőtlenítő hatással bír. A vörösbor emellett a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is képes csökkenteni, ezért kifejezetten ajánlott is napi 1-2 kis pohárnyi vörösbort elkortyolni az egészségünk érdekében. Vörösbort ebéd, vagy vacsora mellé is ajánlott kortyolgatni, hiszen a borban olyan enzimek is megtalálhatóak, amelyek az emésztést elősegítik.

Mivel a bor, erjesztéssel készülő ital, így a számos olyan jótékony enzim, baktérium szaporodik el benne, amelyek az emésztőszervrendszer munkáját jótékonyan képesek támogatni. A vörösborban rendkívül sok antioxidáns anyag található meg, így a rákmegelőzésben is nagy szerepe van, továbbá az immunrendszer munkáját is nagymértékben támogatja az, ha rendszeresen fogyasztunk a vörösborból. A vörösbor polifenol tartalma gyulladás gátló hatást is biztosít.

Gondoltad volna, hogy egyes polifenolok akár a gyermekbénulással, vagy a herpesz vírussal is fel tudják venni a harcot? Bizonyára nem, pedig így van! És ez még nem minden! A vörösbor ugyanis, mindezen jótékony hatása mellett még a koleszterinszintet is képes normalizálni, ez által pedig az érbetegségek kialakulásával szemben is védelmet tud nyújtani. Mindezek tudatában joggal tehető fel a kérdés, hogy: Mégis miért éppen hazánkban számít vezető halálozási oknak a szív- és érrendszeri megbetegedés, ha Magyarország igazi „bor nagyhatalomnak” számít?

A válasz roppant egyszerű! A titok nyitja az, hogy a vörösbor csak mértékletes fogyasztása által fejti ki jótékony egészségre gyakorolt hatásait. Nagy mennyiségben fogyasztva, mivel alkohol tartalma is van, éppen ellenkezőleg hathat a szervezetre, vagyis nem egészségjavító, hanem romboló hatása lehet.

A mértékletesség tehát, nagyon fontos, így mindenkinek be kellene tartania a napi maximum 1-2 pohárnyi mennyiséget. A magyarok nagy többsége azonban mértéktelenül fogyasztja az alkoholos italokat, így a vörösbort is. Te szoktál fogyasztani vörösbort? Mekkora mennyiséget iszol meg belőle alkalmanként?
i