A Zsírégetők Valós Szerepe a Fogyásban

A zsírégetők vajon csodaszerek? Avagy a modern fogyasztó szerek hatásai.

A fogyás lényeges pontjai:

Ha fogyni akarunk, egészen biztosan figyelni kezdjük a zsírégetőkről szóló hirdetéseket, reklámokat. Azonban tévedés abba a hitbe ringatni magunkat, hogy a zek a szerek majd dolgoznak helyettünk és ehetünk, amennyit akarunk, hiszen a kapszula majd szépen elégeti az ételt.

Sajnos így csak csalódást okozhatunk magunknak, ugyanis a zsírégetők az elnevezésükkel ellentétben egyáltalán nem égetik a zsírt, csupán a testmozgással kiegészített diétában nyújtanak segítséget azzal, hogy gyorsítják az anyagcserét, csökkentik az étvágyat vagy növelik a testhőmérsékletet. Afelől egészen nyugodtak lehetünk, hogy diéta és testmozgás nélkül bármelyik szer csupán pénzkidobás. Gondoljunk csak bele, ha ezek valóban elégetnék a testünkön lerakódott zsírt, akkor nem lennének kövér emberek.

A fogyás egy odafigyelést, meghatározott étrendet követő életmóddal lehetséges, amit sporttal kiegészítünk. A lényeg az étrenden van. Ha valóban komolyan gondoljuk a diétát, és a súlyfeleslegünk is akad, bizony nem elég elhagyni a cukros és első ránézésre hizlaló ételeket, mint a péksütemények, torták, kenyérfélék. A kalóriákat (szénhidrát, fehérje, zsír) igenis ki kell számolni és ennek megfelelően összeállítani az étrendünket. Meg fogunk lepődni, hogy a szervezetünk milyen kevés szénhidráttal is beéri, fehérjéből viszont lényegesen többet kell fogyasztani, mint amennyit addig átlagosan ettünk. Ha megfelelő szénhidrát és fehérjeforrásokat alkalmazunk, a zsírbevitelre tulajdonképpen nem is kell figyelni.
Nemcsak az étkezésekkor bevitt étel mennyisége, de az étkezések között eltelt idő is fontos. Diétában gyakran kell keveset enni (három óránként minimum), hogy biztosítsuk az anyagcsere folyamatosságát és gyorsaságát. Ügyelni kell a folyadékbevitelre is, minimum 2-3 liter vizet fogyasszunk egy nap.
Az anyagcsere felgyorsításának és az izomzat tónusosságának érdekében érdemes sportolni, azon belül is aerob tevékenységeket (futás, kerékpározás, lépcsőzés, evezés, elliptikázás), vagy súlyzós edzéseket végezni. A diétával megszabadulhatunk a felesleges testzsírtól, ám ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben, tónusossá kell tenni az izomzatot. Erre pedig a súlyzós edzések a legalkalmasabbak. Nem kell attól tartanunk, hogy túl izmosak leszünk, egyszerűen az egészséges kinézet megköveteli a sportos életmódot.

Zsírégetőkről általánosságban:

Ha az étrendünk és a testmozgásunk is megfelelő, akkor elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy a fogyás felgyorsítása, vagy a beindult fogyásnál esetlegesen becsúszó csaló étkezések hátrányainak kiküszöbölésére valamilyen zsírégetővel próbálkozunk.
Többféle működési elvű zsírégetők léteznek, illetve egyre több termékben található meg az egyes hatásmechanizmusok kombinációja. A termogenikus zsírégetők a testhőmérséklet és pulzusszám emelésével gyorsítják az anyagcserét, így egész nap több energiát használ el a szervezetünk, mint normálisan.
A krómtartalmú zsírégetők az étvágyat csökkentik, ám ha valakinek nincs önuralma és akkor is eszik, amikor nem éhes, és elég a látvány, hogy nekirontson egy szelet tortának, akkor semmi értelme krómot alkalmazni.
A fehér fűzfakéreg kivonat, HCA-Chitosan tartalmú zsírégetők többnyire azt akadályozzák meg, hogy a túlzott mennyiségben bevitt szénhidrát zsírrá alakuljon és lerakódjon a kényes testrészeken.

Az L-karnitin:
Az L-karnitin tulajdonképpen az egyik leghatékonyabb segítség a fogyásban, de hatásosságához elengedhetetlen a sportolás. Olyan alapvető táplálék-kiegészítő a fogyásban, mely a sportolók és versenyzők életében is alap lépcsőnek számít. Alapvetően egy, a szervezetben természetesen is előforduló aminosav, amely mennyiségének megnövelésével fokozható a fogyás.
Az L-karnitin hatásmechanizmusának lényege, hogy a kardioedzés során felszabaduló zsírsejteket az energiafelhasználás helyére szállítja. Tehát az L-karnitin maga a szállítóeszköz. Minél több L-karnitint viszünk be, annál több felszabadult zsírsejtet tud a szervezet energiaként felhasználni. A zsírsejteket tehát a sportolás által fel kell szabadítani és biztosítani kell a megfelelő mennyiségű L-karnitint, hogy azok valóban el is égjenek. Az L-karnitin hatékonyságának egyik feltétele a folyamatos alacsony-közepes intenzitású, lehetőleg monoton mozgás, a másik pedig az, hogy ne legyen szénhidrát a vérkeringésünkben, mert abban az esetben a szervezet elsősorban a szénhidrátokat fogja energiaforrásként felhasználni. Persze ez sem hátrány, hiszen így a felesleges szénhidrát biztosan nem alakul zsírrá, ám a meglévő zsírpárnáinktól megszabadulni nem fogunk. Tehát fontos, hogy ha L-karnitin segítségével szeretnénk lefogyni, akkor előtte körülbelül két órával étkezzünk utoljára, akkor is lehetőleg alacsony glikémiás indexű szénhidrátot, ami alacsonyan tartja a vércukor szintünket (zöldségek, saláta stb).
Az L-karnitint a sporttevékenység megkezdése előtt kb. fél órával kell fogyasztani, hogy kifejtse hatását. A nap többi szakaszában pedig szintén érdemes magasabban tartani az L-karnitin szintet a szervezetben úgy, hogy étkezés előtt fél órával fogyasztjuk.
Naponta kb. 3000 mg L-karnitint érdemes fogyasztani a megfelelő hatás elérése érdekében, ezt legalább két részre osztva. Például egy adagot az egyik délelőtti étkezés előtt fél órával, egy adagot pedig délután edzés előtt fél órával. Akár 6000 mg-ig is elmehetünk a napi adagban.
Az L-karnitin többféle kiszerelésben kapható. Vannak L-karnitin tartalmú italok, amelyeket akár a sporttevékenység közben is fogyaszthatunk. Vannak tabletta és kapszula formájú verziók, ezek hátránya, hogy nehezebben emésztődnek. A legpraktikusabbak mindenképpen a folyékony formulák.

A Pro Nutrition zsírégetők kifejezetten sportoláshoz lettek fejlesztve. Használatukkal a zsírégetés folyamata gyorsul, de egyéb pozitív hatásuk is van. A Pro Nutrition  zsírégetők a legmodernebb technológiával készülnek, a legmagasabb minőségbiztosítás betartásával.

A Pro Nutrition Carnitine Liquid 500 ml-es kiszerelésben érhető el. Folyékony koncentrátum formában tartalmazza az L-Carnitint. A folyékony Pro Nutrition Carnitine Liquid L-karnitin gyorsabban és tökéletesebben szívódik fel a szervezetben az edzés során. Előnye, hogy könnyen bárki bárhová magával viheti. Egy pillanat alatt hozzájuttathatjuk szervezetünket a megfelelő mennyiségű L-karnitinhez, (20 ml = 1000 mg L-Carnitin) ami folyékony formulájának köszönhetően pillanatok alatt felszívódik és energiát biztosít a hosszú edzés során.

A Pro Nutrition Carnitine FX 1000mg L-karnitint tartalmaz adagonként. A dobozban 20 alkalomra elegendő tasak található, amelyból ital készíthető. Naponta 1-2 tasak Pro Nutrition Carnitine FX-et feloldva 2-3 dl vízben kellemes narancsízű italt kapunk.
i