Ajándékozz karácsonyra simogatást!

Köztudott, hogy a test és a lélek szoros kapcsolatban áll egymással. Ha a lélek „megbetegszik”, akkor sajnos előbb-utóbb a test is beteggé válik. Jó példa erre a sok stressz hatása, amikor a feszült hétköznapok és rengeteg idegeskedés következtében már nem csak szellemileg, lelkileg fáradunk el, hanem az immunrendszerünk is gyengül és könnyebben megbetegszünk. A lélek egészségére, a kiegyensúlyozottságra, a békességre és a szeretetre nagyon nagy szüksége van az embernek, életkortól függetlenül. A testi érintés pedig, nem más, mint egy elsődleges szeretetnyelv, amellyel a lélek problémáit oldani lehet.

Számos kutatás bebizonyította azt, hogy a pici csecsemők egyetlen érintéstől, simogatástól is képesek megnyugodni. Az érintés, az ölelés, a simogatás már az egészen kicsi gyermekeknél is nélkülözhetetlen a megfelelő pszichés fejlődés szempontjából.

Ugyancsak bizonyított tény, hogy azok a gyermekek, akik sok simogatást, ölelést és szeretgetést kapnak otthon, sokkal ügyesebbek, nyitottabbak és nyugodtabbak, mint a kevés testi érintést kapó csemeték.

Számos állatkísérlet világított rá arra, hogy a komoly stressz hatásaival szemben is védelmet nyújt az ölelés és a simogatás. Azt hihetnénk, hogy minderre csak a csecsemőknek és a gyermekeknek van szükségük, ám ez nem így van. Számos megfigyelés során bebizonyosodott az, hogy a testi érintés, az ölelés és a simogatás a felnőttekre is óriási hatással van.

Pszichológiai vizsgálatok során azt figyelték meg, hogy miként hat az érintés az emberre. Az egyik kutatás során egy könyvtáros feladata az volt, hogy óvatosan érintse meg a látogatók kezét, amikor az olvasójegyet visszaadja számukra. Megdöbbentő volt, hogy ennek a könyvtárosnak, valamint az egész könyvtárnak a megítélése sokkal pozitívabb volt, mint más, érintést nélkülöző könyvtáraké.

Megfigyelhető továbbá az is, hogy azok a kosárlabda csapatok a legsikeresebbek, amelyek tagjai gyakran veregetik meg egymás vállát, hátát a sikerek elérésénél. Az ölelés és a pacsizás szintén növelte a csapatok teljesítőképességét és jobb eredményeket tudtak produkálni.

Az érintés az összetartozást, az azonnali kapcsolatot jelenti, amely minden embert meg tud erősíteni. Idén karácsonykor öleld meg, simogasd és érintsd meg a családtagjaidat, hiszen így nem csak a te lelked lehet kiegyensúlyozottabb, hanem a családtagjaidé is.

Az egészséges lélek pedig, a testet is óvja a stressz káros hatásaitól!
i