Aki egészségesen él folyamatosan diétázik?

Az egészséges életmódot folytatók szerint nem, a kívülállók szerint igen. Mit is jelent az egészséges életmód és a diéta az egészséges életet élők szerint? Az egészséges életmód komplex egész fogalom, melyben a megfelelő mennyiségű fogyasztott táplálék összhangban van a szervezetnek szükséges kalóriamennyiséggel, mellyel a napi szintű működéshez biztosítja a megfelelő energiát. A napi szintű élethez hozzátartozik a napi sportolás is.

Ez azt jelenti, hogy nincs feleslegesen elfogyasztott étel – ital, így nincs semmilyen felesleg, amit a szervezet raktározni tudja, zsír formájában.

A legtöbb elhízott személy ezt az egyensúlyt nem tudja megtartani: ez látszik a testén. Idővel a zsírpárnák masszív réteget képeznek a testen, mely többletkilóként cipelnek életük hátralevő részében. A többletkiló többletenergiát igényel, így az ördögi kör elkezdődött. Csak akkor van megállás, ha tudatosan odafigyel az elhízott személy a fogyasztására.

Ez sokszor drasztikus mértékű ételmennyiség csökkenését is jelenti, melyek tömegcsökkentő hatása évek alatt jelentkezik, folyamatosan. Ezért látszik úgy, hogy az egészséges életmód folyamatos diétázást jelent. A diéta ugyanis nagyon szabályosan működő, terápiás céllal támogatott étrendet jelent. Ez lehet azért, mert valaki ételallergiától szenved, de lehet azért is, mert más, természetes megoldás nem létezik a fogyásra.

Az egészséges élethez ugyanúgy hozzátartozik a mozgás is, az egészséges étrend pedig elegendő energiát biztosít ehhez is. A napszakonként különböző étkezések nem csak mennyiségi, hanem összetételében is meghatározottak.

Így a reggeli bőséges, inkább rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazzon, az ebéd alkalmával a fehérje tartalmú ételek legyenek túlsúlyban, a vacsora pedig egy könnyen emészthető, nagyon kevés kalóriát tartalmazó étel legyen.

A főétkezések közötti étkezések alkalmával inkább nyers zöldség, gyümölcs fogyasztása ajánlott. A sportolás is mindennapos tevékenységgé kell, hogy váljon: legyen az hosszabb ideig tartó séta, vagy rövid ideig tartó aktívabb, erőteljesebb testmozgás.

A fogyókúrázók által megálmodott diétával nagyon gyorsan szeretnének lefogyni, de ezek a kúrák meg sem közelítik az egészséges életmód által körülhatárolt szabályokat. Többségük valamilyen tápanyag-, vitamin- vagy ásványi anyag hiányos állapotot idéz elő.

Kitartás és mozgás nélkül csak koplalás van, tartós fogyás a fogyókúrával nem érhető el. A diétával való fogyásnak is az a célja, hogy kevesebb kalóriát vigyen be a szervezetébe a fogyni vágyó, mint amennyihez hozzászoktatta magát és feleslegesen sokat evett, de a vágyott tömeg elérése után is oda kell figyelnie az étkezésére: azaz át kell térnie az egészséges életmód szerint élők táborába!
i