Alapozás a síelésre

Készüljön a síszezonra és eddze testét elliptikával!

Igaz még csak a síszezon elején járunk, de éppen ezért, már most érdemes megkezdeni testünk felkészítését a havas terhelésre. A síelés, snowboardozás ugyanis igen nagymértékben igénybe veszi a szervezetünket, egy-egy csúszás szinte minden izomcsoportot, és testrészt megmozgat. Felkészüléssel azonban elkerülhető a későbbi, az egész élményt megkeserítő izomláz, sőt a balesetek, sérülések kockázata is jelentősen csökkenthető.

A legfontosabb feladat a comb-és farizmok, valamint hátizmok edzése, ez különösen a teljesen kezdők számára ajánlott. Nagyon fontos emellett az általános állóképesség fokozása, mivel az egész napos síelés  komoly állóképességi megterhelésnek számít. A fáradás pedig mint ismeretes, maga után vonja a figyelem és a koordináció romlását, ami könnyen balesetveszélyes helyzetbe sodorhat.

 

Az egyensúlyérzék fejlesztését, továbbá a hasizomzat erősítését sem szabad elhanyagolni. A megfelelő felkészültség eléréséhez, az indulás előtt 1 hónappal elkezdett, heti 2-3 alkalommal végzett 1-1,5 órás edzés szükséges.
Az álloképesség növelését futással, kerékpározással, elliptikus trénerrel, evezőgéppel és súlyzós gyakorlatokkal érhetjük el. Ezeket a mozgásformákat lehet gépekkel, és a természetben is végezni.


A szakemberek szerint a leghatékonyabb, akár otthon is végezhető gyakorlatok: a felülés, a törzsemelés, a lábak emelése előre és hátra, kitörések-súlyzókkal is-, valamint a guggolások, szökdelések. Fitness gépeken pedig a combfeszítő-, a combhajlító-, a vádli-, és a csigás hátgép használata javasolt, továbbá egykezes súlyokkal az úgynevezett "fűrészelő" gyakorlat végzése.

i