Alapvető információk az izomgörcsről

Az izomgörcs a tartós, fájdalmas, önkéntelen izomösszehúzódás. A lábfejen és a lábakban a leggyakoribb. A nyújtás, és a masszírozás a legjobb ellenszer, de megelőzésének leghatékonyabb módja, a megfelelő táplálkozás.
Ha sport, vagy bármely testmozgás alatt, vagy közvetlenül utána lép fel izomgörcs, akkor annak oka a legnagyobb valószínűséggel az izommunka során termelődött tejsav felhalmozódása. Ez a tejsav felel egyébként az izomlázért is. Ha meleg időben vagyunk kitéve nagyonbb terhelésnek, az izomngörcs kiváltó oka a kiszáradás is lehet. Ilyen esetben érdemes izotóniás italt, sportitalt fogyasztani, mert ezek hatékonyan pótolják az elveszett sót és folyadékot.A legjobb, ha testmozgás előtt, közben és után folyamatosan pótoljuk a folyadékot és a sót,ezért nem szabad megvárni, hogy a görcs jelezzen.

A rendszeres lábgörcsök jelezhetnek kálciumhiányt is, ilyenkor plusz kálcium tablettás bevitele gyors segítség lehet, de ha a táplálkozásba beillesztjük rendszeresen a tejtermékeket, sokat lendítünk a lábunk kálciumszükségletének dolgán. A gerinccel együtt fogyasztott szardíniának kimondottan magas kálcium tartalma van.

A magnézium szintén segítség lehet a görcsök ellen, ezt tablettákon kívül magvakból, és kemény héjú gyümölcsökből, valamint májból is lehet pótolni. A járás közben fellépő, izomgörcs szerű fájdalom érszűkületre is utalhat, úgyhogy érdemes idejében felkeresni az orvost. Ilyen esetekben sok E-vitaminra van szükség, ami élénkíti a véráramlást, melynek gyatrasága válthatja ki az éjaszakai  izomgörcsöket.

Idősebb korban gyakran jelentkezhet izomgörcs, melyet a B 12 vitamin pótlásával lehet mérsékelni, vagy megszüntetni. Ezt a vitamint halból, tojásból, sajtból és sertéshúsból lehet legjobban pótolni. Az izomgörcs tehát nem csak egy múló fájdalom, hanem egy jel, aminek minél előbb utána kell járni, különben súlyos következményei lehetnek az okozójának.

A sportolók és az egyoldalúan táplálkozók különösen ki vannak téve a megerőltetéstől, vagy hiányoktól fellépő izomgörcsöknek, melyek nem maguk a problémák, hanem a mélyebben keresendő probléma tünetei. Sportolás előtt érdemes nagyobb mennyiségű folyadékot fogyasztani, majd a sportolás időtartamára, óránként egy litert számolni.

A sók pótlása is fontos, a sportitalok nagyon hatékonyak erre a célra, de létezik sótabletta is, ami azonban inkább csak a trópusi égövön szükséglet a sportolás mellé. A vitaminok, és ásványi anyagok pótlásáról, sőt, a folyadékpótlásról a hétköznapokban sem szabad megfeledkezni, alapvető szükséglet, az egészség egyik feltétele a helyes táplálkozás.
i