Alma, alma, alma - mindig csak az alma!

Az egészséges étrend megköveteli, hogy naponta fogyassz friss gyümölcsöt, zöldséget. Télen ez többnyire nehézségekbe ütközik, hiszen jelentősen lecsökken a választék a friss gyümölcsök terén, ezért az alma válik az egyik legfontosabb gyümölccsé az étkezési szokásokban. Almája válogatja, de ez a gyümölcs télen-nyáron elérhető, frissen fogyasztható. Az alma nagy mennyiségben tartalmaz pektint, mely megakadályozza a sejtek zsírfelszívó képességét. Víztartalma segíti az anyagcsere folyamatokat, rostanyagának emésztéséhez további energiát von el a szervezetünkből.

Kevés mennyiség is laktat, ráadásul tele van C-vitaminnal, amire nagy szüksége van az emberi szervezet immunrendszerének.

Az antioxidánsok és vitaminok, rosttartalma összességében a diétázók számára elengedhetetlen gyümölcsévé válik. De nem mindig az almán van a hangsúly, főleg ilyenkor, hiszen kezdődik a tavasz, közeledik az eperszezon. Késő tavasszal, egész nyáron át, a tél kezdetéig nagyon sokféle gyümölcsöt lehet találni a piacokon, melyek mind egytől egyig az egészséget támogatják.

Az eper könnyen emészthető, laktató és sokféleképpen fogyasztható gyümölcs. Parfék, saláták, koktélok ízesítője, lekvárok alapanyagaként fogyasztása is sokféleképpen variálható.

Vagy ott van például az egres, a ribizli – főleg a fekete ribizli -, a málna. Majd jönnek a cseresznyék, a meggyek, a barackok. Augusztusban van a dinnyeszezon – a görögdinnye nem csak étel, hanem ital is. A görögdinnye enyhén alkoholos változatát még az egészséges életmód szabályai is megengedik. A sárgadinnye nem csak frissen fogyasztható, hanem télire is eltehető – természetesen a lehető legkevesebb cukor hozzáadásával.

A szilva, a körte, a szőlő az őszi hónapokban jelenik meg friss vitaminforrásként, bár a fogyókúrázók körében a szőlő nem annyira kultivált gyümölcs, hiszen nagyon magas a cukortartalma.

De a szilva aszalva a téli egészséges csemegék, rágcsálni valók közé tartozik, melyet nem csak az egészséges életmódot követő emberek szeretik, de a fogyni vágyóknak is megadja azt a lehetőséget, hogy az édesség iránti vágyukat megélhessék – egészséges változatban.

Tehát nem csak alma az ajánlott gyümölcs, de kétség nem férhet hozzá, hogy ez az egy gyümölcs az, amit egész évben meg lehet vásárolni.

De használd ki az idénygyümölcsök lehetőségeit is: egész évben fogyassz gyümölcsöt, a lehetőséged adott!
i