Álmatlanságban szenvedsz? Lehetséges, hogy tiamin hiányod van!

Nehezen tudsz esténként elaludni? Éjjelente álmatlanul forgolódsz az ágyadban és reggel úgy érzed, hogy nincs benned energia az alváshiány miatt. Akkor könnyen megeshet, hogy Te magad is tiamin hiányban szenvedsz. De mi is az a tiamin? A tiamin, vagy ismertebb nevén a B1 vitamin a legkorábban felfedezett vitaminok közé tartozik.
A B1 vitamin nagy mennyiségben megtalálható az állati és a növényi eredetű táplálékokban, ám mivel egy vízben oldható vitaminról van szó, szükség van a rendszeres pótlására, mert igen könnyen és viszonylag hamar ki tud ürülni a szervezetből.

Ez az oka annak is, hogy hiánybetegség léphet fel belőle, ha nem táplálkozunk elég változatosan és kiegyensúlyozottan. A B1 vitamin a szervezet számára nélkülözhetetlen, ezért mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy rendszeresen pótoljuk a tiamint. B1 vitamin hiányában a szívizom működésében zavar állhat be, valamint az idegrendszer működése is zavarttá válhat.

Legsúlyosabb esetben akár a szív leállása is bekövetkezhet, tehát nem szabad elbagatellizálni a B1 vitamin bevitelének fontosságát. Intő jel lehet a tiamin hiánnyal kapcsolatban az, ha valaki álmatlanságban, depresszióban szenved, illetve a hangokra való túlzott érzékenység is árulkodó tünete lehet a B1 vitamin hiányának. Mivel a B1 vitamint gyakorlatilag lehetetlen túladagolni, így a tiamin hiány elkerülésének legegyszerűbb módja az, ha B1 vitaminban bővelkedő ételeket fogyasztunk nap, mint nap.

Remek B1 vitaminforrás például a rizs, a máj, a sertéshús és a tojássárgája is, valamint a bőséges tejfogyasztás által is biztosítható a megfelelő timain szint a szervezetben.

Te odafigyelsz arra, hogy elegendő vitamint biztosíts a szervezeted számára? Ismersz olyan személyt, aki valószínűleg B1 vitaminhiányban szenved?
i