Általában a kardiotréningről

A kardio edzések nem csupán a fogyásban, de számos más területen is hasznot hoznak. A fogyás önmagában is előmozdítja az egészségünket, ám ha ezt kardiozással érjük el, a keringési rendszerünket, erőnlétünket is javítjuk vele. Aki újdonsült kardiózó, gyakran esik bele abba a hibába, hogy túlhajszolja magát. Mint sokminden másban, itt is az arany középút megtalálása a fontos. Nem szabad túlzásba esni, de a lustálkodás és a kényelmes tempó sem használ. Aki valóban eredményt szeretne elérni, gondosan tervezze meg az edzéseit, figyeljen oda, hogy megfelelően végzi-e, különben nem lesz meg a kívánt hatás.

A kardiózás alapja, hogy magas pulzusszámon történik az intenzív mozgás, mely felpörgeti az anyagcserét, így megindul a szénhidrát feldolgozása, a zsír lebontása és fogyás következik be. Nos, a kardiózás sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Nem lehet csak úgy nekiállni és hajtani magunkat, mert ha nem tartjuk a megfelelő pulzusszámot, nem a zsír elégetése fog bekövetkezni.

Ezeknek a gyakorlatoknak három fokozata van, melyekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt nekiállnánk edzeni. Az első fokozat az úgynevezett aerob zónában való tevékenykedés. Ekkor a szív és a tüdő fokozottan szállítja az oxigént az izmok működéséhez.

Ezen a szinten érdemes végezni az edzésünk 70%-át, itt történik a zsírégetés és az állóképesség tréningezése. Ezt követi a küszöbnek nevezett szint, melyben megnő a vér tejsavszintje, az izmok nem kapnak elég oxigént. Ezt követi az anaerob edzés, melyben az izmok minimális oxigénhez jutnak, ez a legnehezebb zóna, maximum az edzés 10%-át kell ebben végezni.

Legkönnyebben a beszédpróbával ellenőrizhetjük, hogy hol tartunk épp. Ha ki tudunk mondani teljes mondatokat, akkor az aerob zónában vagyunk, ha egyszerre náhány szót tudunk kimondani, akkor az már a küszöb és egy-egy szó kinyögésekor az anaerob szinten edzünk.

A megfelelő alak és egészség eléréséhez fontos tartani a 70%- 20%-10% - os arányt.
i