Alternatív gyógymódok a porckopás kezelésére

Néhány évvel ezelőtt elindult egy kutatássorozat, mely a porckopással foglalkozik. Ezt a kutatássorozatot GAIT néven ismerik és folyamatosan produkálja a meggyőző és kevésbé meggyőző eredményeket. Számos érdekességet közöltek eddig a kutatók, melyek között nem szokványos gyógymódok javaslata is szerepel. A porckopás az emberek többségét érintő izületi elváltozás. Helyreállítása mindmáig nehéz feladatnak bizonyul, ezért a megelőzésen van a hangsúly, bár az öröklött hajlam miatt sokaknak az átlagos megterhelés hatására is kialakulhat.

A GAIT vizsgálatsorozat meglepő eredményre jutott. A porckopásban eddig hatékonynak vélt glükozamin és kondroitin-szulfát nem enyhítette a betegség enyhe formájában a fájdalmakat, igaz, a súlyosabb esetekben a két szer együttese segítséget jelentett.

A kutatás azt az eredményt is hozta, hogy az étrendkiegészítők sem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Több csoportot vizsgáltak, mindegyik csoport más és más szert szedett az izületi kopásra. Voltak, akik placebót, voltak, akik értrendkiegészítőket és voltak, akik vényköteles fájdalomcsillapítókat szedtek.

A csoportok között semmi különbség nem mutatkozott, semmi javulás, de az is igaz, hogy a vizsgált személyeknél egyik esetben sem volt olyan nagy mértékű a romlás, mint ahogy számítottak rá, de a deformálódás folyamatos volt.

A kutatók arra jutottak, hogy legjobban azok jártak, akik csak glükozamint szedtek, a legrosszabbul pedig azok, akik kétféle kiegészítőt kaptak. Ennek hátterében az állhat, hogy a kétféle szer közül az egyik akadályozza a másik felszívódását, ám erre még nem sikerült konkrét bizonyítékokat szerezni.

Az artrózis egyik legjobb ellenszere a rendszeres testmozgás. A kutatások már eddig is számtalanszor bebizonyították, hogy az izomfejlesztő edzések enyhítik a térdartrózist. Az is kiderült, hogy a leghatékonyabb a comb négyfejű izmának erősítése, amit kondigéppel, bokasúllyal, erősítő gumikötéllel vagy ülve végzett lábemeléssel is el lehet érni. Egy érdekes eredmény is született, mégpedig az, hogy az izületi fájdalom enyhítésére az egyik legalkalmasabb sport a tajcsi.

A kutatók összehasonlították a tajcsi és az izületi gyógytorna közben végzett feszítő mozdulatokat és arra jutottak, hogy hatalmas a hasonlóság. Sőt a tajcsi négyszer hatékonyabban enyhíti az izületi panaszokat és hatása kétszer olyan gyorsan javultak az olyan képességek, mint a gyaloglás vagy székből felállás. Érdekes tény az is, hogy a szőlőfogyasztás is jó hatással van az izületi kopásra. A szőlőmag kivonat az erek egészségének megőrzője is.
i