Alvás az egészségért

Napjaink egyik nagy problémája a nyugtalanság, mely akadályoz minket a jó alvásban. Az alvás az egyik legátlagosabb dolognak tűnhet, ám sokan szenvednek álmatlanságban, vagy túl éberen alszanak ahhoz, hogy valóban kipihenjék magukat. Sajnos az alvás problematikájával igen keveset foglalkozunk, pedig olyan alapnak számít, amire mindennapi tevékenységünk, lelkiállapotunk, fizikai és szellemi teljesítőképességünk épül.

Aki nem alszik kellő mennyiségűt kellő minőségben, hosszú távon nem csak levertséget, tompaságot, de egészségügyi problémákat észrevehet magán.

Egyedül nem biztos, hogy mindenki meg tudja oldani az alvással kapcsolatos nehézségeit, ezért érdemes felkeresni szakembert. Akár a háziorvos segítsége is elegendő lehet, rosszabb esetben pszichiáterhez kell fordulni.

Számos teát, tablettát, granulátumot lehet látni a reklámokban, az üzletek, gyógyszertárak polcain, de az enyhébb hatásúak nem biztos, hogy segítenek, a komoly altatók pedig csupán ideiglenes, felületes megoldást nyújtanak. Ráadásul az altatók számos negatív hatást is gyakorolnak ránk.

Vannak egyszerű trükkök, melyek elősegíthetik elalvásunkat. Az esti étkezés során ne vigyünk be szénhidrátokat, ne jusson szervezetünk energiaforráshoz, amivel éberen tarthat minket. Aki nehezen alszik el, kávé helyett igyon reggel inkább zöld teát. Az alvásproblémák okozta fáradtság miatt ne használjunk energiaitalokat. A testi fáradtság nem mindig elég az alváshoz, vannak, akik nem bírnak leállni a folyamatos gondolkodással.

Foglalkozzunk este felé inkább valami nyugodt, egyszerű dologgal. A képernyő bámulása szintén „kiveheti az álmot” szemünkből, ezért elalvás előtt legalább egy órával már hanyagoljuk az elektromos berendezéseinket. Elalvás előtt teremtsük meg magunknak a megfelelő körülményeket. Kellemes fényviszonyok, csend vagy valamiféle relaxáló zene, kényelmes fekhely.

Próbáljuk meg ne kényszerként felfogni az alvást, mert minél jobban akarjuk, annál nehezebb elérni.
i